Kompanija iz Kine zainteresovana za preuzimanje Rudnika: Jama „Petnjik“ mogla bi da dobije novog vlasnika

Interesovanje za Rudnik mrkog uglja u Beranama iskazala je nedavno jedna renomirana kineska kompanija koja se, između ostalog, bavi eksploatacijom rudonog bogatstva.

To je u razgovoru za „Dan“ potvrdio direktor Rudnika mrkog uglja Nikola Šćekić, navodeći da je tačno da su predstavnici kineske kompanije dolazili u Berane i da postoji mogućnost da jama „Petnjik“ dobije novog vlasnika.

–Tačno je da je održan sastanak sa predstavnicima kineske kompanije koji su došli da sagledaju mogućnost kupovine beranskog rudnika. Na tom sastanku nije ništa konkretno dogovoreno, ali se radi o ozbiljnoj firmi koja je iskazala ozbiljno interesovanje za naš rudnik. Nadam se da će se u daljim razgovorima doći do nekog valjanog rješenja – naglasio je Šćekić.

Sastanku sa predstavnicima kineske kompanije koja već pokupovala nekoliko rudnika u Srbiji prisustvovao je i savjetnik predsjednika Crne Gore Aleksandar Stijović koji je nezvanično kazao da vjeruje da je prodaja beranskog rudnika gotova stvar.

– Obavili smo razgovor sa kineskom kompanijom i ja vjerujem da će oni kupiti rudnik u Beranama – istako je Stijović.

Iz lokalne uprave su naveli da su upoznati da su predstvnici kompanije iz Kine dolazili da pregovaraju oko kupovine rudnik, ali da oni još uvijek nijesu u saznanju kakva je dalja sudbina rudokopa.

Podsjećamo, rudnik u Beranama od grčke kompanije „Balkan enerdži“ prije sedam godina preuzelo je preduzeće „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice. Tada je u rudniku, uz upošljavanje 150 radnika u tri smjene, pokrenuta proizvodnja. Proizvodnja je ponovo prekinuta prije dvije godine, kada je samo petnaestak radnika ostavljeno da održavaju raspoloživu opremu. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije. Zbog kvara na staroj trafostanici Rudnik mrkog uglja u Beranama je od 11. novembra 2022. godine i bez struje, zbog čega su podzemne vode poplavike i ugrozile jamu „Petnjik“.

Šćekić je potvrdio da još uvijek nijesu urodila plodom nastojanja da se u jama „Petnjik“ obezbijedi ponovno napajanje strujom.

– Zbog nestanka struje pumpno postrojenje ne radi, pa je voda u jami dostigla kritični nivo. Mi nemamo mogućnost da je uklonimo. Na putu eventualnog oživaljavanja proizvodnje najurgentnije je da se riješi problem napajanja strujom – naglašava Šćekić, podsjećajući da je desetak radnika angažovano na održavanju rudnika.

Foto: Darko Jovović/Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA