„Kad nas maknu sa tržišta rada, šta da radimo ako nemamo 40 godina staža“

Zamjenica generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović kazala je na današnjoj press konferenciji da su duboko zabrinuti činjenicom da je Ustavni sud ukinuo odluku pod plaštom diskriminacije, te istakla da će biti pitanje šta da rade kada ih maknu sa tržišta rada a nemaju 40 godina radnog staža.

Podsjetimo, Ustavni sud je donio odluku o ukidanju člana 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), što će dovesti do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju.

Kako je kazala, zanemarena je presuda Evropskog suda za ljudska prava, te da je to jedan od ključnih argumenata na koji je USSCG zagovarala.

„Ne radi se o imperativnoj normi, ukoliko žele da ostanu do 66 godine, ženama je bila data mogućnost. Trebali su da traže rješenje svog položaja kroz članove Ustava CG“, kazala je Mihajlović.

Unija izražava ogromnu zabirnutost budući da će odlazak u penziju biti moguće nakon 40 godina člana osiguranja, te da će ukidanjem odredbe biti doveden u pitanje odnos nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Zamjenik generalnog sekretara USSCG Rade Božović podsjeto je da imamo normu koja je ukinuta, te da se petnaest godina staža osiguranja nalazi u zakonu jer se kod nas vrlo često dešava da ljudi mnogo godina provedu na ZZCG tražeći poslove. 

„Pošto dolazim iz prosvjete, mi imamo specifičan položaj jer nama naš staž osiguranja zavisi od norme koje imamo u nastavi. Njima se staž računa u odnosu na normu. Onaj koji radi 40 godina ima samo 20 godina staža osiguranja“, objasnio je Božović.

Kako je kazao, to je norma koja ne može i ne smije da ostane takva nakon ukidanja člana 17. S druge strane, ističe da moramo da se zapitamo da li Ustanvni sud može da nas dovede u ovakvu situaciju. Dodaje da smo svi dovedeni u problem kako da shvatimo šta je smisao ove odluke.

„Moram da vas podsjetim da zakonom o radu naš radni staž prestaje za 66 godina, ja koji ispunim 66 i 15 godina staža osiguranja završio sam svoj radni vijek, neko drugi će dobiti taj posao, a ja neću ostvariti pravo na penziju“, rekao je Božović.

Iz Unije slobodnih sindikata su ranije kazali da je ta odluka bezumna, te objasnili da, imajući u vidu da su dva elementa (godine staža i godine starosti) kumulativan uslov za sticanje prava na starosnu penziju, lako se da zaključiti da će mnogobrojni muškarci, a pogotovo žene, morati da rade preko 70 i daleko više godina života da bi stekli pravo na penziju.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA