Izborom izvršnog direktora Luke Bar baviće se SDT

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Baru ustupilo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) prijavu bivšeg pomoćnika ministra Momčila Jelića protiv članova Upravnog odbora Luke Bar. To su „Danu“ potvrdili iz barskog ODT-a.

– U Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeta je krivična prijava Jelić Momčila protiv D.P., M.M., N.I., M.Š., R.Lj. (članova Odbora direktora Luke Bar) zbog osnovane sumnje da su postupili nezakonito i za izvršnog direktora Luke Bar jednoglasno izabrali Iliju Pješčića. Dana 26.12.2023. godine formirali smo predmet poslovne oznake Kt.br. 482/23. Dana 18.1.2024.godine predmet je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore – saopštili su iz tog tužilaštva.

Oni nisu precizirali zbog čega je predmet ustupljen SDT-u. Prema našim informacijama, to je urađeno jer je ova prijava iz domena SDT-a i tiče se javnih funkcionera, članova odbora direktora koje je birala Vlada.

Jelić je krivičnu prijavu podnio iz razloga što smatra da su članovi odbora direktora zloupotrijebili službeni položaj. Odbor direktora Luke Bar, na čijem čelu je Darko Pekić, a čiji su članovi Marko MarašNedžip IbrišimovićMiroslav Šepić i Rajko Ljubenko, prošlog mjeseca je istog dana razriješio Pješčića sa funkcije izvršnog direktora, a potom ga opet imenovao na tu funkciju. To su uradili jer je Viši sud potvrdio rješenje Osnovnog suda, koji je, postupajući po Jelićevoj tužbi, donio presudu da se odluka o izboru Pješčića za izvršnog direktora iz 2021. godine poništi i da se među kandidatima koji su se prijavili na konkurs izabere novi izvršni direktor u roku od osam dana. Osim Pješčića i Jelića, kandidat za direktora bio je i Savo Vujošević.

Jelić smatra da je ovakvo postupanje odbora direktora nezakonito, pa je podnio krivičnu prijavu ODT-u u Baru.

– Kandidati Momčilo Jelić i Savo Vujošević su ispunjavali uslove konkursa, dok kandidat Ilija Pješčić nije ispunjavao uslove, jer nije imao pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima. Izbor je izvršen suprotno zakonom predviđenom postupku, jer nijesu pozvali sve učesnike konkursa da i sa njima obave službeni razgovor, na što ih obavezuje statut preduzeća Luka Bar, već su samo „navodno“ obavili razgovor sa izabranim kandidatom Ilijom Pješčićem, koji je i do tada obavljao dužnost izvršnog direktora, i nezakonito ga imenovali na dužnost i pored pravosnažne sudske presude donijete od strane Osnovnog suda u Baru, potvrđene presudom Višeg suda u Podgorici – naveo je Jelić u prijavi.

U prijavi se dalje navodi da odbor direktora nije obavio razgovor sa druga dva kandidata, Jelićem i Vujoševićem, na šta ih je obavezivao statut, iako su, kako Jelić tvrdi u prijavi, imali bolje uslove za izbor na tu poziciju.

– Time su nezakonitim postupanjem učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl. 416 st. 1 u vezi sa čl. 417 st. 1 i st. 3 KZ Crne Gore, nesavjestan rad u službi, jer su prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužosti teže povrijedili prava drugog kandidata Momčila Jelića, kao učesnika na konkursu, nanijeli mu štetu i teže povrijedili njegova prava u postupku. Očigledno su nesavjesno postupali u vršenju službe i favorizovali Pješčića, koji nije ispunjavao uslove konkursa da bude izabran na rado mjesto izvršnog direktora – piše u prijavi.

Jelić je istakao da je odbor direktora favorizovao Pješčića jer nije sproveo proceduru intervjua sa kandidatima koji su ispunjavali uslove. Podsjetio je da je Pješčića 2021. godine izabrao drugi odbor, a da je sud poništio tu odluku i naložio ponovni izbor među prijavljenim kandidatima.

– Odbor direktora čini propust i ponovo bira Pješčića, a zanemaruje ostale kandidate, sa kojima se nije ni upoznao i čini propust, čime povređuje prava drugih kandidata i ne tretira ravnopravno učesnike konkursa – navedeno je u prijavi.

Foto: Lukabar.me

NIKŠIĆ PROGNOZA