Iz Ministarstva bez jasnih odgovora šta znači najavljena reforma penzionog sistema

Iz kabineta ministra Vukovića kazali da „u fazi analize, sagledavamo modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru, odnosno model kojim bi i sadašnji i budući penzioneri bili u povoljnijoj poziciji“

Reforma oenzionog sistema koja se planira ne podrazumijeva ukidanje doprinosa, niti gašenje Fonda PIO, već njegovu transformaciju, koja će onogućiti da dobije suštinsku funkciju“, naveli su iz Ministarstva finansija na pitanje „Vijesti“ da pojasne izjavu ministra Novice Vukovića datu u intervjuu „Glasu Amerike“ da će zaposleni upravljati svojom bruto zaradom i doprinosima za penziono osiguranje.

U ovom intervjuu ministar finansija je kazao da Cna Gora „mora sprovesti reformu kako bi penzioni fond u pravom smislu te riječi obavljao svoju funkciju“, ali u odgovorima na pitanja „Vijesti“ i dalje nije pojašnjeno što to konkretno znači.

Na pitanje novinara „Glasa Amerike“ šta podrazumjeva ta reforma Vuković je kazao: „Ono što je bojazan i negdje što sam čuo u javnosti je: Pa ja neću imati penziju ili će se ona ukinuti. Ne naravno, imate slična rešenja u okruženju, recimo Sjeverna Makedonija to sprovodi unazad 15 godina, a to je da je prosto definisano kroz određene obrasce na koji način vi možete sa svojom bruto platom, odnosno sa svojim doprinosima i zaradom da upravljate kada govorimo o penziji, a gdje se država brine da to zaista bude uređeno kroz zakonski okvir“.

Na pitanja „Vijesti“ šta ovo konkretno znači i šta podrazumjeva pominjanje primjera Sjeverne Makedonije, iz Ministarstva su naveli da je reforma penzionog sistema proces koji traje, a“ svakako da, u fazi analize, sagledavamo modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru, odnosno model kojim bi i sadašnji i budući penzioneri bili u povoljnijoj poziciji“.

„Ostala nagađanja koja su se mogla čuti u javnom diskursku prethodnih dana su netačna i neutemeljena, jer će se svi dalji neophodni koraci tek definisati Fiskalnom strategijom. O svim narednim aktivnostima, u dijelu svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija će pravovremeno informisati javnost, kao i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u čijoj je prevashodnoj nadležnost, ova tema. U intervjuu na koji se u pitanju pozivate, zemlje iz okruženja pomenute su u kontekstu pojedinih pozitivnih primjera za rješenja koja su već sprovedena. Vlada je odlučna da pomenute reforme sprovodi isključivo u interesu građana, uz punu stabilnost javnih finansija“, naveli su iz Ministarstva.

„Nagađanja“ su se odnosila na traženje objašnjenja šta znači najavljeno da će zaposleni upravljati „sa svojom bruto platom, odnosno sa svojim doprinosima i zaradom kada govorimo o penziji“, odnosno računicu da je iznos neto zarade od 1.000 moguć jedino ako bi se ukinuli doprinosi za PIO, jer iz Vlade i dalje ne objašnjavaju program „Evropa sad 2“ niti najavljenu reformu penzionog sistema.

Donošenje nove fiskalne strategije, koja bi sve to predvidjela, ranije je najavljivana za prvi kvartal, ali je javni poziv za pripremu te strategije objavljen krajem februarauz najavu da bi mogla biti završena do kraja juna.

„Podsjećamo da je ova Vlada, samo dva mjeseca nakon stupanja na dužnost, obezbijedila najveću povišicu penzionerima, kada su primanja podignuta na 450 eura onim penzionerima koji su primali ispod tog iznosa. Iako se tada u javnosti spekulisalo da će za to biti neophodno zaduženje, najbolji demanti uslijedio je finansiranjem povećanja penzija iz tekućih prihoda. Brigu o najstarijoj i najranjivijoj populaciji nastavićemo upravo na temelju takvih odluka“, naveli su iz Ministarstva.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA