Institut ide u stečaj, ako se ne riješi dug prema Jugobanci

Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu završiće narednih dana u stečaju, ako hitno ne riješi pitanje dogovanja prema Jugobanci, saopštila je u Dnevniku TVCG predsjednica Sindikata te zdravstvene ustanove Marija Obradović.

Ona je najavila nastavak protesta, jer kako kaže nijedan od njihova četiri zahtjeva nije do kraja ispunjen. Radnici su do sada dva puta na po dva sata blokirali granične prelaze sa Hrvatskom.

Obradović je za TVCG podsjetila da im se i dalje duguju tri plate, ali kako dodaje, za razliku od Vlade Crne Gore oni nijesu na odmoru.

“Mi ćemo proteste nastaviti dok god se naši zahtjevi ne ispune”, poručila je Obradović.

Ministri finansija Crne Gore i Srbije, Aleksandar Damjanović i Siniša Mali, sjutra bi u Beogradu trebalo da razgovaraju i o statusu Instituta “Simo Milošević”, kao i o potraživanjima Agencije za osiguranje depozita Srbije iz prethodnog perioda prema crnogorskoj kompaniji, usljed blokade računa od Agencije.

Obradović kaže da je i taj sastanak kasno došao.

“Zato što je prije godinu i po pitanje duga prema Jugobanci trebalo da se riješi na jedan komotan način uz pomoć radnika, tako što bi se dio tog duga odradio kroz rehabilitaciju državljana Srbije, a dio bi se platio u nekim ratama. Čekalo se da taj dug dođe na blokadu i da sada mi iz pozicije gubitnika idemo u pregovore. Nadamo se da u tim pregovorima, nećemo imati dodatne gubitke u smislu gubitka zemlje, infrastrukture, jer bi to za nas bilo pogubno”, kazala je Obradović i podsjetila da su se ranije vlade obavezale da će vratiti dug prema Jugobanci.

“Nažalost to se nije dogodilo i na računu Instituta se nalazi taj dug od tri i po miliona koji dodatno komplikuje situaciju i ako se to adekvatno ne riješi mi ćemo sigurno u narednim danima završiti u stečaju. Kada se Institut jednom zatvori, više ga niko u ovom obliku neće otvoriti”, poručila je Obradović.

Kaže i da su se nadali avansnoj uplati od 800.000 eura za plate zaposlenim, ali je ministar finansija ranije kazao da za to nema novca.


“Radnici su razačarani i ova Vlada je uglavnom govorila o tome šta se ne može uraditi za Institut”, poručuje Obradović i dodaje da su sa ovom Vladom izgubili godinu i po dana.

U Budvi su danas prikupljani potpisi podrške ua Institut u Igalu, a prethodno su to činili građani Nikšića.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA