Indeksi oštro pali zbog rasta prinosa na obveznice

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi oštro pali, jer su prinosi na državne obveznice i dalje vrlo visoki, a ulagače su dodatno razočarali i poslovni rezultati Alphabeta.

Dow Jones skliznuo je 0,32 odsto na 33.035 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,43 odsto na 4.186 poena, a Nasdaq indeks 2,43 odsto na 12.821 bod, prenosi Hina.

U septembru je prodaja novih kuća snažno porasla, premda su kamate na hipotekarne kredite dostigle najviše vrijednosti u 23 godine.

To je izazvalo strahovanja da bi kamate mogle dodatno da porastu, pa su porasli i prinosi na državne obveznice, koji utiču na niz kamata na kredite.

Tako su se prinosi na desetogodišnje obveznice ponovno primakli nivou od pet odsto, što je negativno uticalo na tržište dionica.

„Američka ekonomija i dalje stabilno raste i to je jedan od razloga što su prinosi tako snažni. Tržište obveznica procjenjuje da će privreda i u narednom periodu ostati čvrsta”, rekao je strateg u firmi Carson Group, Ryan Detrick.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Alphabeta, s padom cijene više od devet odsto.

Kvartalni rezultati tog tehnološkog diva vrlo su dobri, no podbacili su prihodi od ‘cloud’ poslovanja.

Pad Alphabeta pritisnuo je i ostale tehnološke dionice, pa su S&P 500 indeks komunikacionog sektora i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, zabilježili najveći dnevni pad od februara.

„Zarade nekih kompanija su solidne, ali nekih baš i nijesu, što ulagačima zadaje glavobolju. No, najveći su problem visoki prinosi na obveznice, koji ne pokazuju naznake popuštanja”, objasnio je Detrick.

Od 146 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile kvartalne poslovne izvještaje, njih 80 odsto ostvarilo je veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok se na početku mjeseca očekivao rast od 1,6 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7.414 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,08 odsto na 14.892 poena, a pariški CAC 0,31 odsto na 6.915 bodova.

Foto: Ilustracija/envato.elements

NIKŠIĆ PROGNOZA