GI Zdravi Mojkovac: Nazire se raskid Ugovora sa koncesionarom

Vlada ima sve argumente u svojim rukama da raskine Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude (Pb, Zn, Cu,Fe S2 i ostalih pratećih sulfida metala) na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“, saopštili su iz Građanske incijative (GI) Zdravi Mojkovac.

Podsjećaju da su u skladu sa zaključkom Vlade, odnosno, rješenjem od 19. januara ove godine, obavezni bili da daju stručnu analizu ugovora i da je ta analiza, kako kažu, pokazala da je on „apsolutno nezakonit , apsolutno štetan sa nesagledivim posljedicama za zdravlje, životnu sredinu i privredu lokalne zajednice“. Zbog toga je, objašnjavaju iz GI, Miodrag Fuštić, njihov predstavnik u međuresornom timu predložio raskid ugovora, shodno članu 34 osnovnog ugovora.

„Cijeneći mogućnost da naš predstavnik Miodrag Fuštić učestvuje u međuresornom radnom timu za izradu stručne analize povreda Ugovora i drugih pratećih dokumenata, formiranom od strane Vlade Crne Gore i Ministarstva energetike i rudarstva, obavezni smo da javnost i građanime Mojkovca uputimo u dešavanja. S bzirom da je u ovoj fazi proces označen stepenom tajnosti „interno“, te naš predstavnik ne smije iznositi detalje o trenutnom procesu, smatramo veoma važnim da se čuje glas lokalne zajednice u susret konačnoj odluci Vlade. U ovom trenutku ne znamo da li je naš predlog zaključka stavljen na glasanje i, ako jeste, da li će ući u završnu verziju stručne analize. Ali sa sigurnošću možemo reći da rudnika neće biti“, poručuju iz GI Zdravi Mojkovac.

Kako navode, cijene i pozdravljaju trud „koji je, predhodnog mjeseca, uložio međuresorni tim, kao i odluku Vlade i resornog ministra Saše Mujovića da formiraju tim koji će sagledati sva dostupna dokumenta i time Vladi ukazati na smjer u kom treba da se ide kada je u pitanju potencijalni projekat rudnika Brskovo“.

„Najviše pozdravljamo trud našeg predstavnika koji je mnoštvo argumenata, na kojima smo svi zajedno radili prethodnih 10 mjeseci, prezentovao pred timom i javnošću i koji je ponio glavni teret ispred svih nas za otkrivanje brojnih informacija, pored ostalog o zlatu, koje nije prikazano i da je u pitanju of šor kompanija.Raduje nas činjenica da je rad ovog tima konačno završen i vjerujemo da analiza, koja će dovesti do raskida ugovora u sebi sadrži sve argumente koje smo dostavili. Od mnoštva argumenata smo izabrali ključne i neoborive“, dodali su.

Zbog svega toga, kako navode, „ Vlada ima sve argumente u svojim rukama da raskine ovaj apsolutno nezakoniti i apsolutno štetni ugovor“. Iz GI su poručili nekim ministrima, za koje tvrde da su „poznati po druženju sa koncesionarima“ da će glasanjem protiv raskida ugovora „biti učesnici pljačke nacionalih resursa i ugrožavanja građana i prirode“.

„Ne pokušavajte da nas prevarite. Rudnika neće biti“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Tara Resources

NIKŠIĆ PROGNOZA