GI „21. maj“: Vlada da odustane od bilo kakve ekonomske politike

„Ministar finansija Novica Vuković pozivajući se na fiktivni program Evropa sad 2 najavio je maglovitu reformu Fonda PIO. Osim što je nagovijestio povećanje budžetskog finansiranja penzija i ukidanja doprinosa na teret poslodavca očigledna je namjera da se i penzijsko osiguranje razgradi poput zdravstvenog osiguranja, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) „21. maj.

“Time bi se na pustolovan način išlo prema destrukciji tzv. Bizmarkovog modela socijalnog osiguranja koji je vjekovni temelj evropskog modela solidarne države i ujedno decenijama prisutan i u Crnoj Gori. Podsjećamo da se nakon ukidanja doprinosa javni zdravstveni sistem nije pomjerio sa mrtve tačke, tako da će se nakon ukidanja penzijskih doprinosa dotući i javni penzijski sistem”, dodaju u GI „21.  maj“.

Dodaju da se pravdajući da se penzijska reforma ne može desiti bez javnog dijaloga između vlade, sindikata i poslodavaca resorno ministarstvo upućuje i na paralelne fiskalne mjere u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta.

“Ukoliko taj “dijalog” bude isti kao prilikom donošenja razarajućeg Zakona o sprječavanju pranja novca koji je postao omča oko vrata i domaćem biznisu i stranim investitorima onda je to pravi put u podrivanje nacionalne ekonomije i socijalnog poretka. Zato bi optimalno bilo kada bi ova “promišljena i stručna” Vlada odustala od bilo kakve ekonomske politike jer bi to makar garantovalo djelimično urušavanje javnih finansija i klečeći opstanak poslovne zajednice. Time bi se u narednim godinama lakše popravljala ekonomska šteta koju amaterske stranke iz novog režima u kontinuitetu proizvode”, zaključuju u GI „21. maj“.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA