EPCG-Željezara: Kupce imaju, dozvole čekaju

Nikšićkoj kompaniji “EPCG – Željezara” potrebna je podrška države i matične kompanije kako bi što prije počela da proizvodi i bude profitabilna, saopšteno je u Jutarnjem programu TVCG. Direktor “EPCG – Željezara” Đorđije Manojlović i predsjednik Sindikata Ivan Vujović kažu da je kompaniji za početak proizvodnje potrebna integrisana dozvola od Agencije za zaštitu konkurencije. Uz pomoć države, kako pojašnjavaju, taj proces bi mogao biti ubrzan.

Predsjednik Sindikata “EPCG – Željezara” Ivan Vujović kaže da bi u ponedjeljak trebalo sa češkom kompanijom da potpišu ugovor o saradnji.

“Oni su spremni da naredne dvije godine od nas otkupljuju 1.000 tona gotove robe, a naša mjesečna proizvodnja bi trebalo da bude oko 1.700 tona”, kaže Vujović.

On navodi i da je Željezara za dvije godine, koliko nije proizvodila, izgubila sertifikate, a da su Česi spremni da njihove sertifikate daju nikšićkoj kompaniji.

“Ima upita i zainteresovanih, ali mi prvo moramo da pokrenemo proizvodnju, za to je potrebno da dobijemo integrisanu dozvolu i dozvolu od Agencije za zaštitu konkurencije”, kazao je Vujović.

Integrisana dozvola se može, kako pojašnjava dobiti, za šest mjeseci, a od države traže da krenu u proizvodnju i da u hodu rješavaju to pitanje.

“Češka firma od od nas zahtijeva da već polovinom septembra ili početkom oktobra počnemo da isporučujemo tu robu”, kazao je Vujović.

Navodi i da traže šest i po miliona eura, koliko je predviđeno biznis planom iz januara. Vujović ističe i da je projektom proizvodnje predviđen godišnji profit od oko dva miliona eura.

“Profita ima, ima radne i stručne snage, samo je potrebno da imamo sluha od države za dobijanje dozvola i od naše matične kompanije za planirani budžet”, kazao je Vujović.

Kazao je i da nemaju ništa protiv investitora, kao ni protiv matične kompanije EPCG.

“Potrebna je podrška države da se krene u proizvodnju i da napokon pokažemo da nijesmo kao ranije i da hoćemo da radimo i proizvodimo. Od ove fabrike zavisi 300 porodica”, naveo je Vujović.

Direktor “EPCG – Željezara” Nikšić Đorđije Manojlović kaže da iz desetak države imaju upite i interesovanja za kupovinu željeza, ali da se čeka početak proizvodnje.

Manojlović ističe da je integrisana dozvola uglavnom vezana za ekologiju i da može na osnovu postojećih licenci već biti izdata.

I dozvola od Agencije za zaštitu konkurencije, kako smatra, nije problematična.

“Ako se novac tih šest i po miliona da taj novac mi ne trošimo za plate već za obrtna sredstva”, naveo je Manojlović i poručuje da Željezara može biti profitabilna.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA