ECB zadržala važeće kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je u četvrtak kamatne stope u eurozoni na važećem nivou, prvi put u nešto više od godinu, zaključivši da je restriktivnom monetarnom politikom zakočila potražnju i osigurala uslove za slabljenje inflacije.

U ECB-u su potvrdili kamatnu stopu za refinansiranje banaka od 4,5 odsto i kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka od četiri odsto.

Poslovne banke će i dalje plaćati kamatu od 4,75 odsto na prekonoćne kredite, prenosi SEEbiz.

U julu prošle godine banka je pokrenula ciklus pooštravanja monetarne politike kako bi obuzdala inflaciju, podižući kamatne stope 4,5 procentnih poena do septembra ove godine.

Oni su na septembarskom zasjdanju najavili da se ciklus možda bliži kraju, s obzirom na zastoj potražnje i usporavanje privrednog rasta u eurozoni.

Iz ECB-a su u četvrtak saopštili da novi podaci „u principu” potvrđuju njihovu septembarsku procenu prema kojoj bi inflacija 2025. godine trebalo da padne na 2,1 odsto i da se veoma približi ciljnom nivou od dva odsto. Prema njihovim riječima, ove godine bi trebalo da bude 5,6 odsto, a naredne 3,2 odsto.

„I dalje se očekuje da će inflacija predugo ostati na previsokom nivou, a domaći pritisci na cijene su i dalje jaki“, rekli su iz ECB.

Međutim, inflacija je u septembru značajno oslabila zbog, kako naglašavaju, visoke uporedne baze u prošloj godini.

A većina indikatora bazne inflacije, koja isključuje cijene hrane i energenata, pokazuje kontinuirano usporavanje rasta cijena.

Kako su navli, ECB je podizanjem kamatnih stopa snažno uticala na uslove finansiranja, što pojačano koči potražnju, a time i rast cijena.

Oslabljena potražnja se ogleda u prognoziranom slabom rastu privrede eurozone ove godine, za samo 0,7 odsto, prema septembarskim prognozama ECB. U narednoj godini, prema njihovim riječima, rast bi trebalo da se malo ubrza, na jedan odsto.

U septembru je kreditiranje kompanija u eurozoni gotovo stagniralo, a ponuda novca je snažno pala, drugi mesec zaredom, pokazao je ovosedmični izveštaj banke.

Upravni savjet smatra da bi važeće kamatne stope trebalo da odigraju značajnu ulogu u spuštanju inflacije na ciljani nivo, ako ih banka dovoljno dugo zadrži na tom nivou.

Ponovili su i da će u budućim odlukama voditi računa da kamatne stope budu dovoljno restriktivne, i to sve dok bude potrebno.

Foto: envato elements

NIKŠIĆ PROGNOZA