DRI po treći put provjerava kako Skupština troši novac građana

U skladu sa smjernicama za planiranje revizija Senat Državne revizorske institucije (DRI) je u usvojenom godišnjem planu revizija za 2024. godinu predvidio i vršenje revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu, saopštio je „Danu“ član Senata Branislav Radulović. To će biti treći put od 2016. godine da DRI kontroliše kako najviši zakonodavni dom troši novac iz budžeta.

U 2023. godini na čelu Skupštine bili su Danijela Đurović do jula 2023. i Andrija Mandić do kraja 2023.

– Opredjeljujući kriterijumi za uvrštavanje revizije Skupštine Crne Gore u godišnji plan DRI odnose na obim opredijeljenih javnih sredstava, značaj subjekta revizije sa aspekta zainteresovane javnosti, rezultate prethodnih revizija, kao i cikličnost vršenja revizije uzimajući u obzir protok vremena od pet godina od vršenja prethodne revizije – izjavio je Radulović.

Reviziju će sprovesti nadležni kolegijum DRI kojim će rukovoditi Radulović, a čiji će član biti drugi član Senata Milan Dabović.

– Skupštini Crne Gore su budžetom za 2023. godinu (godina koja će biti revidirana), opredijeljena sredstva u iznosu od 10.953.231 euro, što predstavlja uvećanje u iznosu od 1.296.585 eura u odnosu na period vršenja prethodne revizije (za period 2016–2023) – precizirao je Radulović.

Državna revizorska institucija je do sada u dva navrata revidirala Skupštinu Crne Gore, te shodno tome objavila dva izvještaja. Prvi izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2016. godinu – revizija objavljena u oktobru 2017. godine i drugi izvještaj o kontrolnoj reviziji Skupštine Crne Gore koja je sprovedena 2018. godine – revizija objavljena u septembru 2018. godine.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti prilikom revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine za 2016. godinu nadležni kolegijum DRI izrazio je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj Skupštine i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja. Tom prilikom su date 23 preporuke.

Najveće nepravilnosti odnosile su se na evidenciju i pravdanje putnih naloga, angažovanje lica po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o djelu i neuspostavljanje sistema unutrašnjih finansijskih kontrola… U ovom periodu na čelu Skupštine bili su Ranko Krivokapić do 19.5.2016, Darko Pajović do 7.11.2016. i Ivan Brajović do kraja godine.

Predmet kontrolne revizije Skupštine Crne Gore bio je kontrola realizacije preporuka sadržanih u prethodnom Konačnom izvještaju DRI o reviziji Skupštine Crne Gore za 2016. godinu. Cilj revizije je bio provjeriti tačnost izvještaja subjekata revizije o sprovedenim radnjama u cilju realizacije preporuka i utvrditi u kojoj mjeri su realizovane. Posebno je izvršena provjera ukupno 817 izdatih putnih naloga i ovaj nalaz DRI kao i prethodi proslijeđeni su državnom tužilaštvu.

Aktivnostima i radnjama koje je Skupština Crne Gore preduzela u cilju realizacije preporuka DRI otklonjen je najveći broj nepravilnosti, odnosno od ukupno 23 izdate preporuke DRI, koje su bili predmet kontrolne revizije realizovana je 21 preporuka, a djelimično realizovane dvije preporuke.

U tom periodu na čelu Skupštine bio je Ivan Brajović.

Sa ovom revizijom, DRI će za osam godina kontrolisati Skupštinu tri puta. Dok ih je kontrolisala DRI na čelu Skupštine se promijenilo šest predsjednika. Osim navedenih pet, na čelu parlamenta je bio i Aleksa Bečić, sadašnji potpredsjednik Vlade.

Započeli i reviziju Ministarstva odbrane

Osim Skupštine, DRI je započela reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva odbrane za 2023. godinu, reviziju pravilnosti poslovanja Višeg suda za prekršaje Crne Gore za 2023. godinu, zatim reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2022. godinu, kao i reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja Uprave prihoda i carina za 2022. godinu.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA