Đurović: Skupština treba da smijeni sve članove Senata DRI

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović nije odustao od podnošenja izmjena i dopuna Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kojima se ppredviđa ukidanje stalnosti funkcije člana Senata i promjena kompletnog aktuelnog sastava.

– Naravno da ću podnijeti izmjene i dopune Zakona o DRI jer mislim da je to dobro za našu državu. Posebna promjena treba da bude brisanje stalnosti funkcije jer to ne predstavlja demokratski način funkcionisanja, bez obzira što sam imao vrlo korektnu saradnju s njima. Takođe, činjenica je i da je postojeći saziv Senata izabran za vrijeme partijsko-kriminalnog režima Mila Đukanovića. Cijenim da je ova zakonska promjena neophodna jer zbog stalnosti funkcije ljudi gube volju za dokazivanjem – rekao je Đurović u intervjuu za „Dan“.

On je prije godinu dana najavljivao da će podnijeti izmjene i dopune zakona o DRI, čije bi usvajanje omogućilo da svi članovi Senata budu smijenjeni.

– Izmjene i dopune Zakona o DRI koje sam najavljivao u prethodnom sazivu Skupštine, nažalost, nisu stigle na raspravu zbog vanrednih parlamentarnih izbora. Tada smo se dogovorili da ovako ozbiljne zakone ne donosimo u tom predizbornim periodu. Takođe je trebalo računati i na to da će tadašnji predsjednik Crne Gore odbiti da ih potpiše, jer, kao što znate, nije htio da potpiše ni izmjene i dopune Zakona o CBCG iako smo tada već bili u periodu kada je tadašnjem guverneru istekao mandat. Prvobitno je bilo zamišljeno da se promijeni svih pet senatora, ali ako sad biramo jednog, po aktuelnom konkursu, mišljenja sam da bi on mogao biti reizabran donošenjem zakona – rekao je Đurović.

•Da li smatrate da je dobar potez smjena svih članova Senata istovremeno, s obzirom da je to institucija koja dobija dobre ocjene od EU? Ili je možda bolje da se smjenjuju jedan po jedan kako budu sticali uslove za odlazak u penziju?

Upravo sam objasnio da mislim da peti senator, koji će uskoro biti izabran u Skupštini, ne treba da bude smijenjen nakon usvajanja zakona, jer će biti tek izabran. Dva senatora su ili stekla pravo na penziju ili ga uskoro stiču, a tu je treći senator koji je pred zasluženom penzijom, tako da i da promjena nije predviđena ograničenim mandatima, morali bismo birati tri nova senatora. I četvrti senator je, čini se, već dugo na toj poziciji, što novim zakonom neće biti dozvoljeno. Cijenim to što su imali dobre ocene od institucija EU, ali da ne potcjenjujemo ostale građane jer među njima sigurno ima eksperata i kadrovskih rješenja koja bi uspješno zamijenila već iskusne pomenute senatore koji odlaze u penziju.

•Zašto se još čeka na izbor petog člana Senata? Da li vladajuća većina ne može da se dogovori oko izbora kandidata, ili je nešto drugo u pitanju?

Nema posebnih razloga što smo odložili izbor za 15 dana. Bili smo na službenim putevima, a i nije neki vremenski termin koji nije mogao biti ispoštovan da svi budemo tu – kad smo već dvije godine čekali. Ne želimo da se dogovorimo kao parlamentarna većina, već kao većina koja slobodno i bez inputa bira najbolje rješenje. Mislim da smo se u ovih 30 godina nagledali izbora koji su nas doveli ovdje gdje smo sad. I poslanici i građani su svjedoci da je Odbor za ekonomiju izabrao i Savjet EKIP-a bez spoljnih uticaja i partijskih predloga, na što smo i ja i čitav odbor ponosni.

•Nedavno ste saopštili da je jedan član Senata DRI stekao uslove za penziju, a da ih drugi stiče uskoro. Koji su to članovi Senata DRI i da li ćete tražiti njihovu smjenu, odnosno da li ćete insistirati na njihovom odlasku u penziju?

Oni koji su stekli uslove za odlazak u penziju sami treba da se odluče na taj korak, a ne da se moraju tumačiti zakoni i da do rješenja dolazimo kroz sudske odluke. Čini se da je to Blagota Mitrić prije neki dan svima lijepo pojasnio. U svakom slučaju, neće biti povlašćenih.

Ili dva mandata po šest godina, ili jedan na devet godina

•Kada ste najavili podnošenje predloga izmjena zakona, međunarodne organizacije su se oštro usprotivile tome. Da li je bilo intervencija ili pritisaka sa međunarodnih adresa u vezi sa izmjenama zakona o DRI koje ste najavili i da li je to jedan od razloga što ih još niste podnijeli?

Pa neki mediji nisu baš tačno prenijeli neke izjave, želeći, čini se, da nekoga zaštite, ali je to bilo bespotrebno i najmanje na korist Crne Gore. U razgovorima sa predstavnicima SIGME Bjankom Bretese i Martinom Sinklerom pomenuli smo dva modela – mandat šest plus šest godina i jedan mandat od devet godina.

U tom razgovoru zajednički zaključak bio je da bi to bio demokratski iskorak. Takođe, tada sam objasnio da ograničene mandate imaju mnoge zemlje kao što su Švedska, Španija, Slovačka, Poljska, Malta, Mađarska, Danska, Finska, Austrija kao i zemlje zapadnog Balkana Slovenija i Hrvatska. Na primjer, Hrvatska od osnivanja Državnog ureda za reviziju ima ograničen mandat za članove senata. Takođe napominjem da je predviđeno da proces izbora bude maksimalno transparentan i bez kadrova koji su bili funkcioneri bilo koje partije, kao što je dosad bio slučaj.

Foto: Dan/Lazar Ružić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA