Deutsche Bank preuzima britanskog brokera Numis

Vodeći njemački zajmodavac Deutsche Bank kupiće britanskog institucionalnog berzanskog posrednika i korporativnog savjetnika Numis u ugovoru koji se procjenjuje na 410 miliona GBP, odnosno 511 miliona USD.

Deutsche Bank je u petak saopštila da će sporazum omogućiti svakom dioničaru Numisa pravo na 350 penija po dionici, procjenjujući cjelokupni izdati i dionički kapital koji će biti izdat na oko 410 miliona GBP.

„Transakcija će omogućiti Deutsche banci da ubrza svoju globalnu strategiju Hausbank otključavanjem puno dubljeg angažmana sa segmentom korporativnih klijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu, omogućujući Deutsche banci da postane vodeći pružatelj usluga za više od 170 korporativnih klijenata za njihove sveobuhvatne finansijske i savjetodavne potrebe“, navodi se u saopštenju Deutsche Bank.

Vrijednost transakcije predstavlja premiju od 72 odsto na cijenu zatvaranja od 204 penija po dionici Numisa u četvrtak i premiju od 60 odsto na prosječnu cijenu ponderiranu količinom od 219 penija po dionici Numisa za tromjesečni period koji je završilo isti dan.

Deutsche Bank je rekla da je privremena dividenda od šest penija po dionici Numisa za period od šest mjeseci do 31. marta, što nije uslovljeno, dok je dodatna privremena dividenda od pet penija po dionici Numisa uslovljena nakon što transakcija stupi na snagu.

Izvor: Mina-business

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA