Demohrišćanski pokret: Nedostatak radne snage mogao bi se ublažiti kroz zapošljavanja majki koje primaju nadoknade

Imajući u vidu konstantan nedostatak radne snage u oblasti turizma i ugostiteljstva, Demohrišćanski pokret (DHP) saopštio je danas da bi se ovaj problem mogao ublažiti kroz zapošljavanja majki, koje primaju nadoknade za troje i više djece, kao i korisnicima socijalnih primanja bez ukidanja istih za vrijeme radnog angažmana.

“Usvajanje ovog predloga imalo bi sledeće pozitivne efekte: Gore pomenuta lica bi se isključila iz “sive” ekonomije, jer veliki broj njih obavlja neki posao, bez prijave. Kroz poreze i doprinose koje bi poslodavci plaćali, a i porezom na potrošnju u vidu pdv-a, imali bismo određene prilive u budžet, a sve ovo uz obavezno ograničavanje zapošljavanja ovih lica u državni sektor, kako se budžet ne bi dodatno opteretio”, ocijenili su iz Demohrišćanskog pokreta.

Ovim bi se, smatraju u DHP, poboljšao materijalni položaj primaocima naknada , i eventualno stvorila mogućnost za zasnivanje stalnog radnog odnosa.

“Smanjila bi se potreba za angažovanjem radne snage koja dolazi iz inostranstva i odliv novca koji se na ovaj način odliva iz zemlje”, poručili su iz DHP.

Foto: Demohrišćanski pokret

NIKŠIĆ PROGNOZA