„Renomirana indijska klinika zainteresovana za bolnicu Meljine i Institut „Dr Simo Milošević““

Renomirana indijska klinika zainteresovana je za bolnicu Meljine i Institut dr Simo Milošević, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović nakon sastanka sa renomiranim indijskim zdravstvenim institutom (Asian Cancer Institute – Cumballa Hill Hospital).

„Razgovarajući o mogućnostima saradnje i razvoja projekata u oblasti zdravstva, menadžment priznatog instituta, izrazio je zainteresovanost za investiranje u zdravstveni sistem Crne Gore, prvenstveno kroz saradnju sa Bolnicom Meljine i Institutom dr Simo Milošević, kako putem angažovanja njhovog stručnog medicinskog kadra, tako i mogućim učešćem u upravljanju i vlasničkoj strukturi tih ustanova“, navodi se u saopštenju.

Damjanović je kazao da ga izuzetno raduje zainteresovanost međunarodnog kredibilnog zdravstvenog subjekta, za ulaganje u crnogosrki zdravstveni sistem, naročito, za dvije veoma važne ustanove, za koje Vlada nastoji da nađe najodrživiji i najprofitabilniji model poslovanja, a koje imaju značaj ne samo za Crnu Goru, već kojima povjerenje ukazuju i zemlje razvijenog evropskog tržišta.

Damjanović je istakao da i pored finansijski i tehnički otežanih okolnosti u kojima se nalaze ove ustanove, one i dalje baštine stručan kadar, koji bi uz odgovorno upravljanje, ekspertsku pomoć svjetskog ranga i strateško investiranje, mogao biti temelj razvoja budućnosti zdravstva i zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

„Tokom konstruktivnog razgovora, zajednički je konstatovano da bi buduća saradnja bila na obostranu dobrobit, rezultirajući efikasnijom  uslugom zdravstvenog sistema Crne Gore, većom operativnošću i kliničkom izvrsnošću svjetskog nivoa. To bi, kako je zaključeno, omogućilo pacijentima u Crnoj Gori, ne samo da  dobiju adekvatnu i pristupačnu zdrvastvenu zaštitu, već bi apsultno umanjilo potrebu traženja ljekarske pomoći naših građana u inostranstvu“, piše u saopštenju.

Predstavnici indijske klinike sa kojima je razgovarao Damjanović, kazali su da su veoma zainteresovani za ekspanziju na tržište Zapadanog Balkana, kao i da ga studiozno obilazi tim njhovih ljekara, uz ocjenu da je utvrđeno odsustvo specijalizovanih klinika, naročito onkoloških, zdravstvenih eksperata i određenih medikamenata.

Indijski ljekari sa kojima je danas razgovarao ministar Damjanović saopštili su da su prije Crna Gore obišli Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući da upravo Crnu Goru vide kao strateškog partnera za cijeli region.

Stoga je, kako su kazali, dogovoreno da se organizuje obilazak pomenutih crnogorskih zdravstvenih ustanova za koje su izrazili veliku zainteresovanost i sastanak koji bi uključivao Ministartsvo zdavlja, kao i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

„Asian Cancer Institute – Cumballa Hill Hospital“ jedan od najprestižnijih zdravstvenih instituta u Indiji, poznat po medicinskoj ekspertizi, naročito u oblasti onkologije i najsavremenije opremljenim objektima, pruža zdravstvenu zaštitu, u skladu sa najvišim internacionalnim standardima i  inovacijama“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo finansija

NIKŠIĆ PROGNOZA