Damjanović: Povećanje plata i penzija nemoguće bez ozbiljnog zaduženja

Prosječnu platu 1000 eura i minimalnu penziju od 450 eura je nemoguće ostvariti bez ozbiljnog zaduženja, kazao je za Adria televiziju bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović.

– Nije problem da država radi na povećanju zarada i penzija, ali na tome mora vremenom i kontinuirano da se radi. Ovako naglo ako se ode u povećanje možemo da imamo probleme, što zbog visoke cijene zaduženja i jer će nam trebati ozbiljna sredstva za stare dugove, kazao je Damjanović, prenosi portal Adria.

Komentarišući predlog budžeta, kaže da nema nekih “drastičnih” razlika u odnosnu na pripremani nacrt budžeta Ministarstva finansija, dok je bio na njegovom čelu.

 Od 3,35 milijardi do 3,48 milijardi. Dakle 3,4 posto je veći iznos budžeta zbog povećanja nekoliko stavki – tekuće rezerve i Fond PIO. To je kontinuitet, što nije loše. Taj budžet koji je predložen više liči na kontitutet, a ne na predizborna obećanja. Normalno, jasno je da nije ni dobro davati predzvorna obećanja i vezivati ga za drastične promjene budžetske politike, kazao je Damjanović.

To, kako je rekao, naročito imajući u vidu obaveze Crne Gore narednih godina.

– Podsjetiću da 2025. godine moramo platiti 500 miliona obevznica koje su emitovane 2019. godine, pa 2027. godine 750 miliona obeveznica emitovane 2020. To su ogromne obaveze. Treba raditi na nastavku konsolidacije javnih finansija kako bi Crna Gora spremno dočekala i te godine i kako ne bi ušla u dužničku spiralu, pojašnjava on.

Dakle, kako navodi, ukoliko budžetska politika bude zasnovana na kontinutitetu onoga što su ostavili, i ukoliko paradigma naredne godine bude razduživanje a ne zaduživanje, već da Crna Gora živi od onoga što sama prihoduje, onda je tu za podršku i savjet.

 Ako se krene drugim putem tokom to su onda problematične stvari o čemu će se raspravljati, navodi Damjanović.

Dodaje da je Crna Gora defakto sa nekih 450 miliona zatečenih depozita i 100 miliona zaduženja, ukupno 140 miliona, uspjela da vrati 450 miliona obaveza uključujući i kamate za ovu godinu.

– To de fakto znači da smo nekih 300 miliona eura vratili starih dugova iz maltene tekućih prihoda i onoga što Crna Gora zarađuje, plus što smo finansirali sve potrebe budžet. Mislim da je odluka o zaduženju od milijardu i 150 miliona eura previše. Ako smo mi uspjeli da sa 100 miliona zaduženja završili sve ovo, onda je neralno da se zadužimo ovoliko novca, rekao je Damjanovoić.

On očekuje od menadžmenta i stručnih ljudi u Ministarstvu finansija da, kako kaže, znaju ove stvari i vode odgovornu politiku koja se neće igrati sa državnim finansijama.

Nije dobro davati predizborna obećanja i igrati se sa budžetom, To je ozbiljna stvar. Teško se budžetska politika iznebuha može promijeniti za godinu, rekao je on.

On očekuje od ministra finansija da, kako kaže, da bude svjestan toga i nastavi ozbiljno vođenje politike, bez bombastičnih izjava.

Komentarišući povećanje minimalne penzije, navodi da će to iziskivati dodatne troškove u Fondu PIO.

– S druge strane izazvaće ozbiljnu disotrziju u odnosima između penzija u ukupnom broju penzionera. Bojim se daćemo juriti sopstveni rep i da ćemo ponovo da ulizamo u vrstu problema kada smo imali povećanje miminalne zarade, rekao je on.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA