„Dakićevci“ dobijaju 9,8 miliona eura

Nakon više od godinu dana čekanja na isplatu sredstava, 581 bivši radnik nekadašnjeg industrijskog giganta „Radoje Dakić“ dobiće 9.840.000 eura.

To je „Danu“ potvrdio predsjednik koordinacionog odbora bivših radnika preduzeća Milan Vukčević.

On je istakao da očekuju da sredstva budu operativna u toku naredne sedmice, čime bio dio radnika u potpunosti naplatio svoja potraživanja.

– Odluke o namirenju 581 bivšeg radnika „Radoja Dakića“ postale su pravosnažne, pa će 218 bivših radnika fabrike mašina biti u cjelosti namireno, odnosno njima će biti isplaćeno 4.900.000 eura, a 363 radnika transmisija biće djelimično namireno, 33,96 odsto, što ukupno iznosi 4.900.000 eura. Od iduće sedmice sredstva će biti operativna u ukupnom iznosu od 9.840.000 eura – kazao je Vukčević.

Ipak, kako ističe, uprkos isplati sredstava, ne može se reći da će dugogodišnja nepravda koju trpe radnici biti ispravljena.

– Ovi radnici su platili cijenu odlaganja isplate zbog žalbe advokata Branislava Ćupića, koji je tvrdio da je koristi pravne ljekove, ali je žalbeno vijeće Apelacionog suda 16. oktobra odbacilo navedene žalbe, pa ova sredstva očekujemo naredne sedmice. Zakasnjela pravda nije pravda i ova sredstva su trebala da budu operativna još početkom aprila prošle godine – rekao je Vukčević.

Ova grupa bivših radnika nekadašnje fabrike naplatu sredstava u iznosu od 9.840.000 eura čeka od donošenja odluka 24. marta prošle godine. Zbog blokade ovih sredstava, radnici su protestovali u više navrata, a čak su se obraćali i Advokatskoj komori, tražeći zaštitu.

Kompletni spisi u vezi sa stečajem bivše fabrike „Radoje Dakić“ u jednom periodu nalazili su se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zbog čega su sve radnje u ovom postupku bile stopirane dok dokumentacija nije vraćena Privrednom sudu, odnosno sudiji Draganu Vučeviću, kome je dodijeljen predmet nakon hapšenja bivšeg predsjednika tog suda Blaža Jovanića.

Vukčević ističe da bivši radnici čekaju i naplatu sedam milion po odluci donijetoj prošle godine.

– Sa skoro svim sudovima imamo korektan odnos i nadamo se da će i u narednom periodu biti riješeno još 12 postupaka koji se vode. Očekujemo da će sve odluke biti uskoro usvojene kako bi se naplatili i drugi radnici – kazao je Vukčević.

Među bivšim radnicima ima čak 357 njih koji do sada nisu uspjeli da naplate ni cent svojih potraživanja. Radnici fabrike „Radoje Dakić“ protestuju duže od decenije, a stečaj je zvanično otvoren 2016. godine.

Protestuju već deceniju i po

Bivši radnici fabrike „Radoje Dakić“ protestuju već deceniju i po, tražeći od države da im se isplate potraživanja po različitim osnovama. Fabrika je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, a u stečaj je zvanično otišla 2016. godine, tačno 70 godina nakon osnivanja. Radnici su sa protestima počeli 2009. godine, a nedavno su obilježili i 14 godina od početka svakodnevnih protesta koje su održavali ispred najznačajnijih državnih institucija. Radnici pokušavaju da naplate svoja dugovanja već duži period, a prema različitim navodima, njima se duguje na desetine miliona po raznim osnovama.

Foto: Dan/Ivan Petrović Ipe

NIKŠIĆ PROGNOZA