Crna Gora 33. u Evropi po prosječnoj zaradi

Crna Gora nalazi se na 33. mjestu liste evropskih zemalja po prosječnoj neto zaradi (793 eura). Na prvom mjestu je Lihtenštajn, sa oko 7.000 eura, a na začelju Ukrajina sa oko 300 eura.

Prosječna plata s doprinosima u septembru u Crnoj Gori iznosila je 998 eura. 

Prosječna neto zarada u septembru u odnosu na august zabilježila je rast od 0,1 posto, dok je prosječna neto zarada u septembru 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine imala rast od 11,4 posto. 

To je saopšteno iz Uprave za statistiku (Monstat).

Od zemalja iz regiona, najbolje je plasirana Slovenija (1.418 eura) na 21. mjestu, pa Hrvatska (1.150) na 27.

Ispod Crne Gore su Srbija (736) i Bosna i Hercegovina (652).

Tu si i Sjeverna Makedonija (557), Albanija (509), te Kosovo (432).

Po ranijem saopštenju Monstata, prosječna zarada bilježi rast. 

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust zabilježile rast od 0,8 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto. Prosječna bruto zarada u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal zabilježila je rast od jedan odsto”, naveli su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,4 odsto), prerađivačka industrija (1,6 odsto), umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti (1,5 odsto) i poslovanje nekretninama (1,4 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima građevinarstva (2,1 odsto), snabdijevanja vodom (1,0 odsto) i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,9 odsto).

Foto: Ilustracija/envato.elements

NIKŠIĆ PROGNOZA