Cijene u malom marketu više nego majske

Potrošačka korpa od 15 artikala u podgoričkom malom marketu, čije cijene “Vijesti” prate više mjeseci, danas je skuplja oko 1,1 euro u odnosu na maj. Tada je za ove proizvode ukupno trebalo izdvojiti 32 eura, a sada malo više od 33 eura. U odnosu na prethodni mjesec, trgovina u velikom marketu sada je oko 60 centi jeftinija i ukupno iznosi 47,14 eura, dok na podgoričkoj pijaci nije bilo većih korekcija, pa za iste proizvode treba izdvojiti manje.

To su, između ostalog, pokazali podaci mjesečnog cjenovnog barometra “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje mjesečnih cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom, velikom marketu i na pijaci. Reporter je u ove objekte išao jednom mjesečno od septembra prošle godine, i to 14. u mjesecu kako bi popisao cijene, ispratio njihova kretanja i eventualna poskupljenja ili pad, i to 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se dala prava slika mjesečnih promjena.

U junu je takođe, prvi put u velikom marketu zabilježen pad cijene kilograma telećeg mesa koje je pojeftinilo 50 centi. Po podacima Uprave za statistiku Monstat, cijene u maju bile su u prosjeku 4,9 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Cijene su u odnosu na april bile više za 0,1 odsto, dok su najveći uticaj na rast mjesečne inflacije imale cijene voća, mlijeka, sira, jaja, odjeće, usluge smještaja, mesa, vazdušnog prevoza…

Jeftinija piletina, krastavac, šunka…

U odnosu na prethodni mjesec, u velikom marketu je pojeftinio kilogram piletine koji sada treba platiti 35 centi manje, odnosno 8,5 eura. Osim piletine, oko pola eura je jeftiniji i krastavac, koji u odnosu na majsku cijenu od 1,59, sada košta 1,09 eura, dok je desetak centi jeftinija i stiješnjena šunka. Između ostalih, iste cijene su ostale i za mlijeko, jogurt, jaja, pastu za zube, deterdženta za suđe, ribljih štapića…

Od poskupljenja u velikoj trgovini najveće je u slučaju paradajza, čiji kilogram košta 60 centi više nego u petom mjesecu, odnosno euro i po. Deset centi je skuplji i toalet papir, čija je cijena sada veća deset centi. Ovaj artikal je sada skuplji nego što je bio, iako u marketu koji reporter posjećuje, do sada nije bio obuhvaćen državnom ackijom “Limitirane cijene”.

Ovi artikli su u ukupnom danas jeftiniji oko 60 centi, nego što su bili u prošlom mjesecu i koštaju malo više od 47 eura. U odnosu na početak godine, korpu sa ovim artiklima u velikom marketu sada treba platiti oko tri eura manje. U januaru su ovi proizvodi koštali 50 eura dok sada, ukupno vrijede 47,14 eura.

Sa druge strane, u maloj trgovini koju “Vijesti” posjećuju, prvi put se desilo da nijedna cijena nije spuštena u odnosu na mjesec ranije. Tako su cijene ostale jednake majskim ili su povećane. Među poskupljenjima prednjače krastavci, koji su pola eura skuplji nego što su bili sredinom maja. Osim njih, za oko 20 centi je veća i cijena paradajza, dok je i za jaja i stiješnjenu šunku sada potrebno izdvojiti desetak centi više. Nepromijenje su ostale cijene piletine, mlijeka i jogurta, paste za zube, banana i jabuka…

U odnosu na januar, kupovina proizvoda koje “Vijesti” prate, u maloj trgovini danas košta 4,2 eura manje nego tada, odnosno malo više od 33 eura.

Na pijaci se u junu, izmijenila jedino cijena kilograma banana, koje su sada jeftinije 20 centi nego što su bile, pa koštaju euro. U poređenju sa januarom, vrijednost banana je ista dok su paradajz i krastavci, jeftiniji 20 centi nego što su bili. Razlika u trgovini svih artikala na pijaci je u ukupnom najmanja, u odnosu na ostale prodajne objekte, pa je u odnosu na januar manja za oko pola eura. U odnosu na maj, trgovina ovih artikala sada je jeftinija za 20 centi.

Poštuju državnu akciju

Veliki trgovački lanac se za razliku od ranijih posjeta “Vijesti”, ovaj put pridržavao akcije “Limitirane cijene” pa su proizvodi na sniženju bili pravilno označeni. Vlada je akciju “Limitirane cijene” prvobitno pokrenula krajem marta, kada su marže ograničene u dogovoru sa trgovcima. Na spisku su bila 43 proizvoda a planirano je da se kroz ovu akciju, kada se uzmu u obzir sve gramaže i proizvođači, smanje cijene 500 artikala. Akcija je ovom obliku trajala do 31. maja, dok se sada odnosi samo na domaće proizvode.

Akcija “Limitirane cijene” trajaće do 30. juna, s tim da se ona sada odnosi samo na 16 domaćih proizvoda. U okviru istih mjera, nastaviće se i ograničenje marži za pet osnovnih životnih namirnica – šećer, brašno (T400 i 500), suncokretovo ulje i kuhinjsku so, čime će na akciji biti ukupno 21 artikal. Ovi proizvodi u marketima su označeni crvenom oznakom “Limitirana cijena”

Marže za domaće proizvode ograničene su tako najviše na deset odsto, i u trgovinama na veliko i na malo. Marža predstavlja razliku između prodajne i nabavne cijene robe.

“Domaći bijeli sir – rinfuz; jogurt – 1 litar; mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti bez čepa – 1 litar; krompir svježi – bez ograničenja; kupus svježi – bez ograničenja; jabuka svježa – bez ograničenja; pile cijelo – bez ograničenja; džem – u pakovanju od 500 grama do 1 kg; svježa jaja iz štalskog kaveznog uzgoja klasa A, veličine S i M – u pakovanju od 10 komada; čajna kobasica -rinfuz; stiješnjena šunka – rinfuz; pileća prsa – rinfuz; sudžuk – rinfuz; goveđa čajna – rinfuz; pileća viršla – bez ograničenja; suva svinjska slanina – rinfuz”, piše na Vladinoj listi domaćih proizvoda.

Osnovne namirnice jeftinije i nakon juna

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je na konferenciji za medije krajem maja kazao da će marže za pet osnovnih životnih namirnica (šećer, brašno, ulje, so), vjerovatno ostati ograničene i nakon 1. jula.

Ove marže trenutno iznose pet odsto u trgovini na veliko i sedam odsto u trgovini na malo.

Đeljošaj je naglasio da će kao i do sada, situaciju pratiti i analizirati, nakon čega će donijeti odluku i o produženju akcije “Limitirane cijene”. Najavio je i da će provjeravati kako trgovci reaguju na mjere i da će kontrole biti svakodnevne.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA