Cijene diktira tržište, mi podnosimo najveći rizik

Predstavnici trgovine i proizvođača hrane na sastanku sa predsjednicom Privredne komore Ninom Drakić istakli su da razumiju građane koji bi željeli da imaju pristupačnije cijene u malopodajnim trgovačkim lancima, ali da se mora imati u vidu da najveće troškove, izazove i rizike, podnose trgovinski lanci i proizvođači hrane, kako bi održali stabilno snabdijevanje tržišta svim potrebnim proizvodima, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

Kako su istakli, trude se da budu spremni za svaku vrstu kriznih okolnosti, kakve su se dešavale i traju, u posljednje tri godine.

Na ovom sastanku je konstatovano da je najveći javni interes, ipak, stabilno snabdijevanje tržišta, koje je, za same trgovinske lance u maloj državi kakva je Crna Gora, postalo veoma izazovno i skupo.

Razlozi visokih cijena su brojni, a primarni su što Crna Gora i dalje, nema dovoljnu proizvodnju svojih prehrambenih i brojnih drugih potrošnih proizvoda, pa je kao takva, uvozno orijentisana.
Drugi veliki razlog jeste činjenica našeg malog tržišta, za koje ne važe isti uslovi uvoza, kao za velike države koje imaju i veliku sopstvenu proizvodnju i velike obrte, pa se i uvozni proizvodi nude pod neuporedivo boljim uslovima.

„Kada se tome dodaju poremećaji na tržištu, uzrokovani i pandemijom, koji se još osjećaju, a zatim i rat u Ukrajini, najvećoj žitnici Evrope i globalna inflacija, može se razumjeti da cijene ne diktiraju samo trgovinski lanci, već i uslovi poslovanja i okolnosti u kojima se nalazimo“, navode u saopštenju PKCG.

Napominju da se suočavaju sa politizovanim i kritizerskim izjavama. Izjave zvaničnika i analitičara o cijenama u trgovinskim lancima, koji se prenose u medijima, tendenciozno su istrgnute iz ekonomskog konteksta, bez dovoljno argumenata i poznavanja realnog tržišta.

„Takve izjave dovode građane u zabludu i stvaraju tenzije prema trgovinskim lancima, koji su zaposlili na hiljade naših građana, obezbijedili visoke standarde kupovine, afirmisali i pokrenuli brojne domaće inicijative i akcije, a što je najvažnije, uz brojne izazove, nastoje da građani, ali i turisti i cijela privreda, imaju izbor i dovoljnu količinu svih proizvoda“, saopšteno je na sastanku.
Privrednici pozivaju na što skorije formiranje nove Vlade Crne Gore, kako bi se u partnerskom dijalogu države i privrede došlo do rješenja za aktuelne ekonomske izazove, a pozivaju i na efikasan rad Parlamenta Crne Gore, prilikom raspravljanja i donošenja kvalitetnijih zakonskih rješenja, kojima će podsticati privreda i društveni razvoj, uz primjenu najviših standarda i evropske prakse, kako bi naši građani imali bolju perspektivu i lični standard.

Na kraju sastanka predstavnka i trgovine i proizvođača hrane, održanog juče, zaključeno je da će, u cilju zaštite privrede i adekvatnog informisanja javnosti, Privredna komora Crne Gore, u narednom periodu, jednom sedmično, objavljivati sondažu maloprodajnih cijena istih proizvoda u trgovinskim lancima kod nas i u okruženju.

Foto: PKCG

NIKŠIĆ PROGNOZA