CBCG: Centralni registar sadrži i podatke o računima nerezidenata

Centralni registar transakcionih računa sadrži i podatke o računima nerezidenata, saopšteno je Centralne banke Crne Gore.

CBCG je reagovala na Nacrt strategije za borbu protiv korupcije za period 2024 – 2028, koji je Vlada juče objavila, u kojem se pored ostalog, navodi da: „Centralna banka Crne Gore ima centralni registar rezidentnih računa, ali još uvijek nema registar nerezidentnih računa, što je ključno sredstvo za istrage koje uključuju nerezidente.

„Shodno članu 65 Zakona o platnom prometu, Centralna banka Crne Gore vodi Centralni registar transakcionih računa, koji uključuje i podatke o nerezidentima. Odluka o sadržini ovog registra, koja je usklađena sa relevantnim zakonskim aktima, jasno propisuje obavezu banaka da dostavljaju podatke o transakcionim računima nerezidenata“, navodi u reagovanju Andrija Jovović direktor Sektora za platni promet CBCG.

Kako kaže, sadržinu Centralnog registra transakcionih računa, podatke koji se dostavljaju za potrebe tog registra, način dostavljanja podataka i način ostvarivanja uvida u podatke iz tog registra, propisuje Centralna banka.

„Shodno navedenom, Centralni registar transakcionih računa sadrži i podatke o nerezidentima, jer su banke, počev od 04. 08. 2021. godine, a u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa („Službeni list Crne Gore“, br. 053/21 od 27.05.2021) dužne da dostavljaju podatke o transakcionim računima nerezidenata. CBCG će kroz javnu raspravu dostaviti nadležnom organu sugestije za brisanje tog dijela iz predmetne strategije“, poručio je Jovović.

Foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA