Božović: Ispraviti nepravdu pričinjenu radnicima

Socijalistička narodna partija pozdravlja inicijativu Unije slobodnih sindikata Crne Gore da kroz izmjenu Zakona o Fondu rada ispravi nepravdu pričinjenu radnicima, kojima poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose, saopštio je poslanik SNP-a Bogdan Božović.

“Posljedica neuplaćivanja zarađenih doprinosa od strane preduzeća je nemogućnost radnika da ostvare pravo na penziju ili ostvarivanje značajno niže penzije”, navodi se u saopštenju.

On objašnjava da Predlog izmjena zakona omogućava Fondu da proširi svoju djelatnost, da bude garant da će se radnicima uplatiti ono što su zaradili.

“Fond rada je u posljednjih pet godina prihodovao 16 miliona eura, a rashodovao četiri miliona, što navodi na zaključak da postoje značajna sredstva koja se mogu iskoristiti u te svrhe”, navodi se u saopštenju.

Ističe da pojedine zemlje EU imaju ovakva zakonska rješenja gdje državne ustanove isplaćuju radnicima doprinose, ukoliko to nije uradio poslodavac. Ovakav princip funkcionisanja se sprovodi i u regionu, u Hrvatskoj.

“SNP ukazuje na to da država mora da zaštiti radnike i mora im garantovati da će ostvariti svoja prava”, kazao je on.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA