Bivši radnici traže da SDT ispita prodaju akcija „Vektra Boke”

Kompanija „Elena grup“, u vlasništvu Danila Matijaševića iz Herceg Novog, kupila je na berzi 33,3 odsto akcijskog kapitala kompanije Dragana Brkovića „Vektra Boka“ za 350.000 eura.

Akcije je prodala „Vektra Boka“, kojoj je sada ostalo 59 odsto kapitala u toj kompaniji.

Međutim, grupa bivših radnika ovog preduzeća, okupljena u NVO „Bivši radnici Vektra Boke“, negoduje zbog ovog posla, ističući da je javnost samo djelimično upoznata sa stanjem u toj kompaniji, kojoj prijeti stečaj, i upozoravaju da je imovina preduzeća opljačkana.

Predstavnik radnika Đorđe Rajak tvrdi da za prodaju akcija nije znao gotovo niko „sem organizovane grupe koja je sprovela posao pod velom tajne“.

– Kompletan kapital „Vektra Boke“ bio je blokiran rješenjem Privrednog suda i Apelacionog suda, uključujući i akcije. Nas interesuje kako je i na koji način odobrena prodaja. Ko je odobrio prodaju i da li ima saglasnost za prodaju od Agencije za hartije od vrijednosti, saglasnost manjinskih akcionara, Uprave za sprečavanje pranja novca, Poreske uprave, Savjeta za privatizaciju, Vlade i Ministarstva finansija – pita Rajak.

Podsjeća da su o svemu obavijestili sve relevantne institucije, jer sumnjaju na veliki broj nezakonitosti, kao i do sada.

– Sad treba pitati za mišljenje presjednika Višeg suda Borisa Savića, jer po njemu je u dosadašnjem postupku sve bilo kako treba i bez krivičnih djela. Pitamo se, a sada će tri godine od kada se ne uvodi stečaj u kompaniju, ko stoji iza toga i kako sudski izvršitelj prodaje akcije ako je na snazi još uvijek plan reorganizacije, a to nije predviđeno planom – ističe Rajak.

On se pita i ko je ovlastio OTP banku da proda akcije ako se zna da su bile založene i da nisu mogle biti prodate, te poziva SDT da se uključi u slučaj.

NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ ističu i da je kompanija „Elena grup“, kupac akcija, osnovana 2002. godine, a navodno ima jedno zaposleno lice, ukupni godišnji promet 84.000 eura i dobit 20.000 eura.

– Pitamo se odakle novac za akcije i tražimo od SDT-a da to ispita. Sve je jasno. Takvo preduzeće ne može upravljati kapitalom HTP „Boka“, nekadašnjim gigantom turizma. Sam tok novca otkriće našu sumnju da se radi o favorizovanju i namještanju uz mnogo manjkavosti. Jedna čudna stvar da su se za minut već uknjižili na akcije i postali vlasnici 33 miliona eura društva. Smatramo da SDT i ovo mora ispitati – kaže Rajak.

Prema njegovim riječima, od kako je preduzeće preuzeo Brković, gotovo sve je rađeno nezakonito.

– Čak je i njegov saradnik na sjednici Komisije za raskid ugovora izjavio da zna da akcije HTP „Boka– nisu plaćene. Da zaključimo imovinu treba oduzeti i tražiti naknadu štete od počinilaca svih nedjela i organizovane grupe minimum po procjeni 600 miliona, koliko su opljačkali društvo. Od najavljene investicije, Brković nije uložen ni cent, a o novom investitoru možemo pričati tek naknadno – rekao je Rajak.

Matijašević će se oglasiti nakon skupštine akcionara

Kako bi provjerili zbog čega je i kako kupio 33 odsto akcija preduzeća, redakcija Dana je kontaktirala novog investitora Danila Matijaševića, ali je on u kratkom telefonskom razgovoru kazao da ne želi da daje izjave dok se ne održi skupština akcionara.

On je istakao da će se tek nakon toga javno oglasiti i predstaviti javnosti svoje planove, kao i eventualna rješenja za kompaniju. Na predstojećoj skupštini akcionara trebalo bi da bude imenovan novi bord direktora, čiji cilj će biti da se, u saradnji sa nadležnima i lokalnom samoupravom, pronađe rješenje da se izbjegne stečaj.

Foto: Dan/Ivan Petrović IPE

NIKŠIĆ PROGNOZA