Bivši radnici Rudnika boksita tražili izuzeće sudije Privrednog suda Marije Adžić

Bivši radnici Rudnika boksita Nikšić tražili su izuzeće postupajuće sudije Marije Adžić jer je odbila predloge njihovog predstavnika Raša Čivovića da se odradi novo vještačenje kako bi se utvrdilo da li je novac iz Litvanije koji je tadašnji vlasnik preduzeća Oleg Deripaska navodno uplatio na račun Boksita ikada legao na račun preduzeća, i ako jeste, ko ga je podigao.

Riječ je o sporu u kom Deripaska traži povraćaj 21,5 miliona eura zbog sredstava koja je uplatio preduzeću u iznosu od 17 miliona, te 4,4 miliona eura pripadajućih kamata.

Čivović je tražio i saslušanje novog stečajnog upravnika Boksita, dostavljanje dokumentacije iz 2008. godine koja se odnosi na navedenu pozajmicu od strane tadašnjeg vještaka ekonomsko-finansijske struke, te na osnovu koje dokumentacije drugotuženi i trećetuženi potražuju sredstva od kompanije u stečaju. Sve ove zahtjeve sudija Adžić je odbila.

Čivović je za „Dan“ rekao da je odmah nakon ročišta otišao u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i podnio krivičnu prijavu protiv stečajne uprave, sudija i drugih lica koja su, kako tvrdi, umiješana u koruptivne radnje koje traju više od decenije.

– I dalje pokušavaju da sakriju gdje je nestalo 17 miliona eura. Stanje u Privrednom sudu nije se poboljšalo ni sa novim sudijama, čak je i gore nego 2013. godine kada sam prvi put ušao tamo – kazao je Čivović.

Ovaj spor traje već 10 godina, a radnici tvrde da ova sredstva nikada nijesu ušla u kompaniju, što potkrepljuju činjenicom da im nijedna institucija nije dostavila validan dokument koji bi potvrdio transfer sredstava, niti ima tragova da je neko podigao taj novac.

Prema Čivovićevim riječima, ovaj predmet je jedan od najočiglednijih primjera korupcije u državi, na koji, međutim, niko ne želi da se osvrne.

Oko 200 bivših radnika Rudnika boksita ne mogu da naplate svoja potraživanja, a očekivali su da će ih naplatiti od prodaje upravne zgrade preduzeća. Međutim, novac je uplaćen mađarskoj kompaniji koja je izvozila rudu u Zvornik, na ime izgubljene dobiti. Čivović tvrdi da taj novac nije smio da završi na računu te kompanije jer su svi ugovori u toku stečaja ništavni.

Kompanija Shasta Universal INC sa Britanskih Djevičanskih ostrva, u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske, javlja se u stečajnom postupku kao povjerilac i potražuje 17.148.205 eura, kao i 4.397.645 eura po osnovu kamata.

Radnici su i ranije tvrdili da ovaj novac nikada nije završio na računu kompanije, jer da jeste, nikada ne bi završila u stečaju.

Naredno ročište biće održano nakon odluke o izuzeću postupajućeg sudije.

Centralna banka transakciju proglasila poslovnom tajnom

Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, Čivović je od Centralne banke (CBCG) tražio da mu se dostavio podatak da li je nekadašnji vlasnik, ruski oligarh Oleg Deripaska, tom preduzeću pozajmio oko 17 miliona eura, koje potražuje u sporu koji pred Privrednim sudom traje već duže od decenije. CBCG je taj zahtjev odbila i ove podatke označila kao tajne. Stečaj u Boksitima uveden je 2013. godine zbog duga od milion i po eura, a zahtjev za stečaj predala je CKB.

Foto: Dan/Lazar Ružić

NIKŠIĆ PROGNOZA