(VIDEO) Bivši radnici Boksita blokirali rudokope u Župi nikšićkoj

Bivši radnici Rudnika boksita danas su blokirali rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj, a neće dozvoliti eksploataciju rude ni sa kopa Štitovo.

Traže isplatu potraživanja iz stečajne mase koja za oko 560 radnika iznose blizu tri miliona eura. Kako je pojasnio bivši radnik Rašo Čivović već više od deset godina čekaju isplatu potraživanja.

Radnici su pokušali da uđu u krug kopa Seoca ali im obezbjeđenje nije dozvolilo.

Čivović je podsjetio da je utvrđeno da oko 17.000 kvadrata zemljišta na Seocima, uključujući i upravnu zgradu na tom rudokopu, nije privatizovano, što im je potvrdio i sadašnji stečajni upravnik Boksita Nenad Amidžić.

„Ima li iko u crnoj gori od političara da može da stavi tačku na Boksite“,pita Čivović.

U stečajnoj masi preduzeća je i upravna zgrada u Nikšiću, a Čivović podsjeća da su tu „štetu radnicima napravili tečajni upravnici“.

“ Rješenje za nastalu štetu vezano za upravnu gradu je postalo pravosnažno  u korist radnika. Šteta je nastala u iznosu od 890.000.Stečajni upravnici su namjerno štetu da bi dali mađarskoj firmi „Vagon impeks“. To je čista korupcija. Na državni organima je obaveza, a najviše na stečajnoj upravi da nadoknade nastalu štetu“, naglasio je Čivović.

Podsjetimo, imovinu Boksita iz stečaja kupila je firma Veselina Pejovića „Uniprom metali“. Proizvodnju na Seocima i Štitovu organizuju sa podizvođačima.

„Ta parcela je naša, stečajna uprava može da je proda i isplati naša potraživanja“, istakao je Čivović.

O blokadi obavijestili su policiju, kao i „Uniprom metali“ i podizvođača tursku firmu ‘Zeta mine“.

„Prva smjena radnika je ušla u rudokop, pustićemo je da izađe, ali druga ući neće“, poručili su radnici.

Iz stečaja, koji je u Boksite uveden 2013. godine, nekima se duguju plate, nekima zimnice i regresi, dok oko 80 boksitaša od tada čeka povezivanje radnog staža kako bi dobili redovne penzije za koje već deset godina imaju privremena rješenja.

bivši radnici su danas upozorili i kompaniju „Lidl“, koja je, kako navode, kupila parcelu i upravnu zgradu u Nikšiću, da ne počinje sa radovima jer će im biti obustavljeni.

Pitanje sindikalalnog placa Rudnika boksita takođe je još jendo od neriješenih. Parcela već ima vlasnika ali Čivović naglašava da je taj „slučaj“ kod Specijalnog tužilaštva.

„Prva specijalna tžiteljka, koja je u međuvremenu suspendovana, taj slučaj je držala u fioci od 2017.godine. Sada je pitanje sindikalnog placa preuzela nova specijalna tužiteljka, očekujemo brzi odgovor od nje“, rekao je Čivović.

Bivši radnici su pozvali sve ostale kolege koji imaju potraživaanja iz stečajne mase da im se pridruže u blokadi rudokopa. Kako su poručili, praviće spiskove onih koji dolaze, a koji ne budu dolazili moraće sami da se bore za svoja prava.

Biljana Brašnjo

Foto/video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA