Bez rebalansa faliće novca za zapošljavanja lica sa invaliditetom

Ako rebalans budžeta ne bude usvojen uskoro faliće novca za subvencionisanje zapošljavanja lica sa invaliditetom. Kako piše Portal RTCG zavod za zapošljavanje je dobio 13 miliona eura Zakonom o budžetu, a na 22. jun mu je za tu namjenu ostalo 1,53 miliona. Rebalansom je planirano dupliranje početne sume sume.

Vlada je predlog rebalansa poslala Skupštini 19. maja, ali kako sada stvari stoje, on se neće uskoro usvojiti. Čak je i pitanje da li će nova vlada, ukoliko se formira, ostati pri istom predlogu rebalansa ili će donijeti novi.

Jedna od stavki, koja je predviđena rebalansom, jeste obezbjeđivanje nedostajućih sredstava Zavodu za zapošljavanje za subvencionisanje zapošljavanja lica sa invaliditetom u iznosu od 13 miliona.

“Do sada su sve obaveze po ovom osnovu redovno izvršavane. Na osnovu uvida u preostala sredstva kod ove potrošačke jedinice evidentno je da će, ukoliko ne dođe do usvajanja rebalansa u skorije vrijeme, doći do nedostatka sredstava za izmirenja obaveza po ovom osnovu. Preciznije, Zakonom o budžetu za 2023. godinu Zavodu za zapošljavanje planirana su sredstva u iznosu od 13 miliona na izdatku 4184 – ostale subvencije u okviru aktivnosti subvencije poslodavcima koji zaposle lica sa invaliditetom. Na dan 22. jun na ovom izdatku raspoloživa su sredstva u iznosu od 1,53 miliona eura”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Pojasnili su da su izmjenama Zakona o budžetu za 2023. godinu ukupni izdaci budžeta uvećani za 46,7 miliona eura i da se dodatna potrošnja odnosi na realizaciju podrške Evropske unije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize, održavanje neplaniranih izbornih procesa (drugi krug predsjedničkih i vanredni parlamentarni izbori) i obezbjeđivanja nedostajućih sredstava Zavodu za zapošljavanje.

“U dijelu realizacije sredstava vezanih za EU paket energetske podrške koja proizilaze iz Finansijskog sporazuma, neophodno je stvoriti pretpostavke za realizaciju istih, za šta je preduslov bio usvajanje Predloga zakona o izmjeni Zakona o budžetu za 2023. godinu. Predlogom zakona o izmjeni Zakona o budžetu za 2023. godinu predviđeno je obezbjeđenje sredstava za finansiranje izbornog procesa”, saopšteno je iz resora Aleksandra Damjanovića.

Kako podsjećaju sredstva neophodna za realizaciju prvog kruga predsjedničkih izbora planirana su u okviru Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu kod Državne izborne komisije, dok sredstva za finansiranje drugog kruga predsjedničkih izbora, kao i vanrednih parlamentarnih, nijesu mogla biti planirana kroz Zakon o budžetu za 2023. godinu, koji je usvojen u decembru 2022. godine.

“Kako Predlog zakona o izmjeni Zakona o budžetu za 2023. godinu još uvijek nije usvojen, potrebna sredstva su obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve”, precizirali su iz MF-a.

Saopštavaju da u sistemu javnih finansija postoje mehanizmi za prevazilaženje problema u finansiranju, ali da su oni ograničeni.

“Članom 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti definisano je da se sredstva tekuće rezerve koriste za neplanirane i nedovoljno planirane izdatke tokom fiskalne godine. Iz rezerve je moguće obezbijediti sredstva u granici, odnosno do nivoa planiranog za rezervu godišnjim zakonom o budžetu. S tim u vezi, iz rezerve će biti moguće finansirati dio navedenih aktivnosti i potreba, međutim, najveći dio aktivnosti neophodno je da budu predmet izmjena godišnjeg zakona o budžetu”, zaključuje se u saopštenje Ministarstva finansija.

Izvor: RTCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA