Bez obeštećenja ostala 354 radnika “Radoja Dakića”

Bivši radnici „Radoja Dakića“ najpoznatiji su gubitnici tranzicije u Crnoj Gori. To je već odavno poznata činjenica, s obzirom na to da već deceniju i po vode aktivnu institucionalnu ali i vaninstitucionalnu borbu kako bi naplatili ono što im pripada.

Njihova borba počela je masovnim protestima, a nastavljena beskonačnim sudskim procesima koji i nakon toliko vremena i dalje traju. Naplatu potraživanja, koja podrazumijeva bruto zarade, akcije preduzeća, povezivanje staža, otpremnine, do sada je barem djelimično ostvario znatan broj radnika, dok je manji broj od njih, oko 2.000, uspio da naplati gotovo sve. Ipak, i u ovoj kategoriji, danas se sasvim izvjesno može reći socijalnih slučajeva, postoji grupa od oko 354 radnika koji do sada nisu naplatili ni jedan jedini cent onoga što im pripada. Njihova stečena prava, naravno, nisu upitna, samo što je pitanje kada će im biti isplaćena.

Dakićevci su prethodne sedmice, nakon kratke pauze za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, ponovo obnovili svoja okupljanja i zahtijevaju od aktuelne Vlade da se uključi u rešavanje ovog decenijskog spora koji opterećuje rad svih vlada formiranih od 2006. godine naovamo.

Prema navodima predstavnika radnika Milana Vukčevića, i na narednim okupljanjima ispred institucija bivši radnici imaće samo tri zahtjeva.

– Prvi je isplata bruto zarada, neto smo dobili u prethodnom periodu, i to podrazumijeva povezivanje radnog staža. Drugi zahtjev podrazumijeva ono što piše u presudi, odnosno kamate na dan isplate. Prethodne vlasti su donijele leks specijalis zakon o stečaju, koji je podrazumijevao da se danom otvaranja stečaja prekidaju kamate, koje su u tom trenutku iznosile 2,4 miliona eura. Treći zahtjev je da nam vrate dio novca koji je država uzela za sebe, a koji pripada nama od prodaje imovine. Prodali su 34 odsto imovine koja je bila fizičkih lica. Postavlja se pitanje kako su uspjeli da prodaju imovinu koja je naša – poručuje Vukčević.

Krajem prošle godine, nakon više od godinu dana čekanja na isplatu sredstava, 581 bivši radnik nekadašnjeg industrijskog giganta „Radoje Dakić“ dobio je 9.840.000 eura. Time je dio njih u potpunosti namirio svoja potraživanja.

Radnici fabrike „Radoje Dakić“ protestuju duže od decenije, a stečaj je zvanično otvoren 2016. godine.

Stečaj u fabrici otvoren 2016. godine

Bivši radnici fabrike „Radoje Dakić“ protestuju već deceniju i po tražeći od države da im se isplate potraživanja po različitim osnovama. Fabrika je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, a u stečaj je zvanično otišla 2016. godine, tačno 70 godina nakon osnivanja. Radnici su sa protestima počeli 2009. godine, a ove godine će obilježiti i 15. godinu od početka svakodnevnih protesta koje su održavali ispred najznačajnijih državnih institucija. Radnici pokušavaju da naplate svoja dugovanja već duži period, a prema različitim navodima, njima se duguje na desetine miliona po raznim osnovama.

Foto: Dan/Ivan Petrović IPE

NIKŠIĆ PROGNOZA