Barska plovidba se snašla za ratu, Crnogorska ne može bez pomoći Vlade

Barska plovidba je prošle nedjelje samostalno izmirila januarsku ratu kredita prema kineskoj Eksim banci u iznosu od 1.870.000 dolara, dok Crnogorska plovidba neće moći samostalno da servisira januarsku ratu od 2.470.000 dolara – potvrđeno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

Barska kompanije je i prošle godine sama platila dvije rate od ukupno 3.720.000 dolara, dok je Crnogorska, od ukupno pet miliona, sama obezbijedila dva miliona za Eksim banku. Ove dvije kompanije vraćaju kredit za kupovinu četiri broda – ,,Bar“, ,,Budva“, ,,Kotor“ i ,,Dvadeset prvi maj“, za koji je garantovala Vlada, koja je do sada Kinezima platila 43.250.000 dolara.

Iz MSP ukazuju da su brodarske kompanije već duži period u nezavidnoj situaciji, jer pored redovnih obaveza i kredita moraju da vraćaju i neusklađenu državnu pomoć. Ipak, Barska plovidba je u nešto povoljnijoj situaciji, imajući u vidu da je sama izmirila ratu, te da je prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila pozitivan neto rezultat od 770.000 eura.

– Crnogorska plovidba AD, nažalost, neće moći samostalno da servisira obaveze po osnovu kreditnog aranžmana sa Eksim bankom, o čemu je MSP blagovremeno informisalo Ministarstvo finansija. Usljed poremećaja na pomorskom tržištu, prihodi kompanije za devet mjeseci 2023. godine, u odnosu na isti uporedni period iz 2022. godine, su manji za 24 odsto, odnosno za 2.285.000 eura. Iako je za devet mjeseci kompanija poslovala pozitivno, sa dobiti od 422.000 eura, ipak iz ovakvog nivoa ostvarenih prihoda u 2023. godini nije bilo moguće, pored tekućih obaveza, obezbijediti višak sredstava za učešće u otplati januarske rate kredita – kazali su Pobjedi iz resora Filipa Radulovića.

Ocjenjuju da im takva nezavidna situacija ne ostavlja mnogo izbora.

– Imajući u vidu stanje na globalnom pomorskom tržištu, kao i činjenicu da crnogorska brodarska društva otežano posluju i da su opterećena kreditnim obavezama nastalim po osnovu izgradnje četiri broda za prevoz suvih rasutih tereta, kao i povraćajem neusklađene državne pomoći, analize koje su rađene u clju racionalizacije njihovog poslovanja kao jedino održivo rješenje nameću restrukturiranje ovih brodarskih društava i konsolidaciju flote – kazali su iz MPS.

Podsjećaju i da je država svojevremeno garantovala za otplatu duga prema Eksim banci zbog čega je izvršenje ove obaveze, kako navode, potrebno posmatrati i u tom kontekstu.

Pobjedi je ranije iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) rečeno da se u planu povraćaja nezakonite državne pomoći tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija navodi da je država u ime Crnogorske plovidbe za kredit platila 32.328.058,84 eura, a sa zateznom kamatom ta obaveza iznosi 32.632.827,50 eura. Crnogorska plovidba je od tih sredstava vratila u budžet 851.027,61 eura, a u 2017. godini je sprovedena dokapitalizacija u korist Vlade u iznosu od 3.450.500 eura, pa je dug prema državi 28.331.299,89 eura. Otplata duga, kako je navedeno, isključivo zavisi od kretanja vozarina na globalnom pomorskom tržištu, pa će plan otplate biti ažuriran nakon svakog novog najma broda.

– Ukoliko bi se trenutna situacija i prosječna cijena na tržištu zadržale u dužem periodu, optimalan rok za povraćaj sredstava u budžet bio bi 14 godina, jer bi u suprotnom kompanija došla do nemogućnosti izmirenja preostalih rata prema banci. MKI je dostavilo i plan otplate nezakonite državne pomoći za Barsku plovidbu AD Bar, koji predviđa da, do kraja 2026. godine, vrati šest miliona eura uz kamatu od 154.656,56 eura – kazao je ranije Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.

Kontrola državnih firmi

MPS je nedavno oformilo Odjeljenje za unapređenje korporativnog upravljanja koje će nadgledati rad državnih kompanija, koje su u njihovoj nadležnosti. Na pitanje Pobjede – koliko lica će raditi u tom odjeljenju i koje profilacije, iz MPS je rečeno da će njih četvoro biti angažovano na ovim poslovima i to iz oblasti ekonomije i prava.

– Zadatak Odjeljenja za unapređenje korporativnog upravljanja je efikasnije upravljanje i korišćenje državne imovine za privredna društva u većinskom vlasništvu države, koja su pod Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, a sve u korist javnog interesa. Glavni cilj je povećanje prihoda države i održivosti samih preduzeća, kao i kontinuirano praćenje poslovanja privrednih društava, odnosno smanjenje prostora za netransparentno ponašanje i korupciju – kazali su iz MPS.

Ovo odjeljenje će, osim kontrolne, imati i savjetodavnu funkciju, a plan je da predlaže i sistemske mjere za efikasniji rad i analizira ekonomski položaj državnih preduzeća.

– Preduzeća koja će biti predmet monitoringa i za koja je zaduženo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva su u većinskom vlasništvu države te, shodno tome, cilj je da se unaprijedi poslovanje i uz zajedničku saradnju dođe do što boljih rezultata. Odjeljenje će u svakom trenutku imati uvid u poslovanje preduzeća što daje mogućnost pravovremenog reagovanja – kazali su Pobjedi iz MVP ne odgovarajući da li zakonski okviri dozvoljavaju takvo miješanje u poslovne procese kompanija.

Foto: UGC

NIKŠIĆ PROGNOZA