Odluka o predmetu protiv Đukanovića nakon vještačenja snimka

Više državno tužilaštvo u Podgorici odluku o predmetu koji je pokrenut povodom intervjua bivšeg predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića donijeće nakon što vještak odgovarajuće struke da mišljenje na autentičnost snimka objavljenog na internet platformi, a pošto „Antena M“, na kojoj je emitovan, nije dostavila tužilaštvu snimak u elektronskoj formi. Tužilaštvo će preispititati eventualno postojanje elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Kako je portalu Javnog servisa saopšteno iz Višeg državnog tužilaštva, „dat je nalog Upravi policije da od „Antena M“ pribavi i dostavi ovom tužilaštvu intervju u elektronskoj formi, koji do danas nije dostavljen Upravi policije, kako to proizilazi iz dopisa Uprave policije“.

„Sa kojih razloga je od strane ovog tužilaštva, a sve u cilju kako bi se isključila mogućnost video montaže i drugih oblika falsifikovanja snimka, data naredba vještaku odgovarajuće struke da izvrši izuzimanje predmetnog snimka sa javno dostupne internet platforme i da nalaz i mišljenje o autentičnosti istog, nakon čega će tužilaštvo donijeti odluku u predmetu“, navodi se u odgovorima Portalu RTCG.

Nekadašnji predsjednik države, Vlade i DPS-a Milo Đukanović ocijenio je krajem marta, u intervjuu za Antenu M da je u Crnoj Gori na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta.

„Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti! Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisjetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina“, kazao je Đukanović.

On kaže da „ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam“.

„Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra“, istakao je Đukanović.

Njegova izjava naišla je na oštru osudu dijela javnosti.

Foto: Predsjednik Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA