Anžur: Boljom organizacijom do dva miliona dobiti

Nacionalni avio-prevoznik Tu Montenegro (TM) završio je 2023. godinu sa dobiti od dva miliona eura, saopštio je „Danu“ izvršni direktor kompanije Mark Anžur. To je prvi put da nacionalni avio-prevoznik bude u plusu u jednoj kalendarskoj godini.

– Očekujemo finansijski rezultat od četiri miliona eura EBITDA (dobit prije amortizacije), odnosno, čistu dobit oko dva miliona eura. Glavni razlozi su dobra troškovna pozicija kompanije u smislu organizacije i finansiranja flote. Takođe, dobiti u poslovanju je doprinijela optimizacija letenja preko ljetnje sezone, kao i cijena goriva koja je bila na niskom nivou, a koju je pratila velika potražnja tržišta – izjavio je Anžur, koji obavlja funkciju izvršnog direktora od maja prošle godine. Tu Montenegro leti pod brendom Er Montenegro.

• Šta je to u 2023. godini urađeno u odnosu na 2022. godinu, pa je Tu Montenegro pozitivno poslovao?

– U odnosu na 2022, Er Montenegro je u godini za nama implementirao adekvatniji plan finansiranja i organizacije flote, kao i optimizovao letenje preko ljetnje sezone. Pozicioniranost kompanije na tržištu je bila na zavidnom nivou, naročito kada je riječ o tržištu Turske.

• Od Ministarstva saobraćaja smo čuli da pokušavate da iz svojih sredstava kupite još jedan avion. Koliko je izvjesna kupovina „embraera“ od DAT-a i kada će se znati da li Tu Montenegro može da kupi taj avion?

– Kupovina aviona je svakako jedna od opcija u ovom trenutku. Er Montenegro prema trenutnoj finansijskoj konstrukciji koja je na stolu, može sama da kupi avion, ali o istom još pregovaramo. Kompanija se, takođe, nalazi u procesu pregovora za najam aviona tipa „embraer“, pa će rješenje biti izvjesno u narednih mjesec.

• Šta bi još jedan avion u floti Tu Montenegra značio za kompaniju?

– Kompanija će u svakom slučaju povećati broj aviona sa četiri aviona u ljetnjoj sezoni 2023. na pet aviona tokom ljetnje sezone 2024. godine. U floti će biti jedan avion tipa „embraer“ više, ali preostaje da vidimo da li će biti kupljen ili iznajmljen. Pomenuto ostavlja mogućnost za oko 30 odsto više letova ka našim destinacijama.

• Planirate li otvaranje novih linija u 2024. godini?

– Tokom ljetnje sezone 2024. godine Er Montenegro će osim 12 destinacija (Beograd, Bratislava, Brno, Cirih, Frankfurt, Istanbul, Kopenhagen, Lion, Ljubljana, Nant, Pariz i Prag) u redovnom saobraćaju letjeti i ka četiri nove destinacije (Izmir i Baku iz Tivta, Minhen i Ostrava iz Podgorice).

• Nedavno ste počeli da letite za Rim. Da li ste zadovoljni početnim rezultatima na liniji Podgorica–Rim?

– Otvaranje ove linije je za sada ispunilo očekivanja kompanije. Zadovoljni smo interesovanjem, uzimajući u obzir da je popunjenost na dosadašnjim letovima bila gotovo 60 odsto, što je za zimsku sezonu odličan rezultat.

Ne komentariše rad odbora

Krajem godine Vlada je promijenila Odbor direktora Tu Montenegra. Anžura smo pitali da li očekuje da nastavi rad u kompaniji i nakon što se promijenio odbor direktora, s obzirom na to da će u tom organu sada biti osoba koja tvrdi da je konkurs na kom je on izabran za direktora bio namješten.

– Odbor direktora je kolektivni organ. Generalno, kao što ste vjerovatno već i upoznati, javno ne komentarišem ni rad odbora direktora, ni prethodnog menadžmenta, kao ni medijske nastupe avio-stručnjaka. Mišljenja sam da su umjesto medijskih previranja mnogo važniji rezultati, funkcionisanje i doživljaj unutar kolektiva kompanije i među stručnjacima u industriji. Radom kompanije ću rukovoditi dok odbor direktora, odnosno Vlada, budu smatrali da to činim kvalitetno i dok osjećam da mogu dati doprinos razvoju Er Montenegra i raditi u korist kompanije – rekao je Anžur.

Foto: Air Montenegro

NIKŠIĆ PROGNOZA