ACV raspisala konkurs za direktora

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) raspisala je prošle srijede javni konkurs za direktora te institucije na puni mandat od četiri godine koji je otvoren 15 dana.

Novi Odbor ACV 19. februara donio je Odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora.

“Kandidat mora imati ima visoku stručnu spremu, saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke i najmanje pet godina radnog iskustva”, precizirano je konkursom.

U konkursu nije naveden stepen stručne spreme koji kandidat mora ispunjavati. Prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju predviđeni su isti uslovi za kandidata za člana Savjeta i za direktora ACV-a, a to je VII 1 stepen stručne spreme.

Vlada je 22. februara imenovala novi Savjet u sastavu Dženan Kolić (predsjednik) i članovi Velibor MrdakVesko Knežević, Ivana Borović i Jevto Bojović. Odmah nakon imenovanja Knežević je podnio ostavku zbog konflikta interesa i na njegovo mjesto je Vlada izabrala Svetlanu Roganović 1. marta.

Novi Savjet ACV je na konstitutivnoj sjednici poništio konkurs iz avgusta prošle godine za izbor direktora koji je raspisan prošle godine. Na istoj sjednici je za novog vršioca dužnosti (v.d.) izvršnog direktora izabran Ivan Šćekić koji u ACV-u pokrivao mjesto direktora Sektora za sigurnost vazdušne plovidbe.

Dešavanja u vezi konkursa koji je lani raspisan ispituje Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Zviždač iz ACV je podnio krivičnu prijavu SDT-u protiv tadašnjeg predsjednika Savjeta Dženana Kolića zbog, kako navodi, krivotvorenja uslova konkusa.

Tadašnji Savjet ACV izabrao je krajem avgusta za direktora Vladislava Vlahovića koga je početkom avgusta Vlada na predlog tadašnjeg ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića smijenila s pozicije člana Savjeta u ovoj agenciji, jer je otkriveno da ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju. Zbog ovog slučaja je na zahtjev Ibrahimovića smijenjen kompletan Savjet na sjednici Vlade.

Zviždač (zaposleni) iz ACV-a predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću krivičnu prijavu protiv Kolića, više nepoznatih osoba članova Savjeta i zaposlenih u ACV-u zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja prilikom izbora direktora ACV-a. Novoviću je kao dokaz predata prijava ACV-a o slobodnom radnom mjestu koja je zavedena u Zavod za zapošljavanje (28. jula) gdje se traži da kandidat za direktora ima VII 1 stepen stručne spreme (saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke) i na kojoj je pečat Zavoda, dok je u konkursu koji je oglašen na sajtu Zavoda (2. avgust) izbrisan dio VII 1 stepen stručne spreme.

Kolić je negirao da je bilo nezakonitog postupanja u ovom slučaju.

Foto: ACV

NIKŠIĆ PROGNOZA