Zbog afričke kuge, stradaju divlje svinje

Radi suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti afričke kuge svinja (AKS) kod divljih svinja u području visokog rizika od ove zarazne bolesti, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja naredilo je smanjivanje brojnog stanja ove divljači do biološkog minimuma. Naredbom koja je stupila na snagu 2. februara, smanjenje broja divljih svinja sprovodiće se vikendima do 28. februara. Naredbom koju potpisuje ministar Vladimir Joković uvedena je šezdesetodnevna zabrana lova svih vrsta divljači u područjima u kojima je dosad registrovana ova zarazna bolest.

– Radi suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti afričke kuge svinja kod divljih svinja, u području visokog rizika od zarazne bolesti AKS naređuje se smanjenje brojnog stanja divljači divlja svinja do biološkog minimuma (polovina od matičnog fonda utvrđenog lovnom osnovom, odnosno godišnjim lovnim planom za lovnu 2023/2024. godinu). Smanjenje brojnog stanja divljači vrši se u lovištima: na cjelokupnoj teritoriji lovišta Plužine, u dijelu lovišta Nikšić koji je proglašen zonom visokog rizika od AKS (osim sekcije Gornjopoljsko-golijska) i u dijelu lovišta Bratogošt koji je proglašen zonom visokog rizika od AKS (osim sekcije Crkvice) – navodi se u naredbi Ministarstva poljoprivrede.

Naredbom je definisano da se uzorci svih odstrijeljenih jedinki dostavljaju na laboratorijsko testiranje na bolest AKS, metodom molekularne dijagnostike (PCR).

Određeno je i da se smanjivanje brojnog stanja divljih svinja sprovodi uz poštovanje mjera utvrđenih planskim dokumentima – lovnim osnovama, kao i utvrđenim načinima lova (čekanjem i prikradanjem), upotrebom lovačkog oružja užlijebljenim cijevima (lovačkim karabinom) minimalnog kalibra 7mm i dr.

Prisustvo afričke kuge svinja u Crnoj Gori prvi put je potvrđeno sredinom prošlog mjeseca kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom. Prema podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH), bolest je u Evropi prisutna od 2007. godine, a u zemljama regiona prvi put se pojavila 2019. u Srbiji, potom i u Sjevernoj Makedoniji (2022), BiH i Hrvatskoj (2023).

Dozvoljen sanitarni odstrel

Uz pribavljeno mišljenje resora zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo i naredbu o privremenoj zabrani lova u zaraženom (inficiranom) području od zarazne bolesti AKS kod divljih svinja.

– Zabrana lova odnosi se na sekciju Crkvice lovišta Bratogošt i sekciju Gornjopoljsko-golijska lovišta Nikšić. Izuzetno od toga, u periodu privremene zabrane lova divljač se može loviti samo u slučaju sanitarnog odstrela i odstrela u dijagnostičke svrhe i kada od divljači nastupi neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili neposredna ugroženost imovine u skladu sa propisima, uz nadzor lovnog i veterinarskog inspektora – definisano je naredbom donesenom 2. februara.

Foto: Ilustracija/Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents