Vukčević: Potrebno minimum šest mjeseci da bi se otklonile sve manjkavosti u sprovođenju popisa

Pravnik Miloš Vukčević kazao je da odgađanje popisa za mjesec nije dovoljno za garanciju legitimiteta popisa.

„Rekao bi da je čak dijelom i neozbiljno. Čuli smo da mandatar želi da implementira softersko rješenje, koje će omogućiti svakom građaninu da izvrši uvid u to da li su njegovi podaci pravilno pothranjeni odnosno da li su istinito navedeni. Nijesam neki IT stručnjak, ali mislim da je mjesec dana nedovoljno samo za taj dio, a da ne govorimo o tome što u velikom broju gradova nijesu formirane popsine komisije, skoro u svakoj opštini nedostaju popisivači.

Mislim da se to sve za 30 dana ne može riješiti i ispraviti. U svakom slučaju popis treba odložiti za duži vremenski period, kako bi se stekli uslovi da se on legitimno održi“, kazao je Vukčević. 

Mišljenja je da je minimum šest mjeseci potrebno da bi se otklonile manjkavosti u postupku.

„Stvorena je jedna vrsta nepovjerenja građana prema popisu i da bi se to povjerenje vratilo mislim da je potreban duži vremenski period, jer bi on iziskivao pregovaranje između političkih aktera“, naveo je Vukčević.

To što fali popisivača, smatra Vukcević, pokazatelj je nepovjerenja građana u proces sprovođenja popisa.

„Narušen je proces povjerenja u sam popis i u takim okolnostima nema ispunjenih uslova da se popis održi“, zaključio je Vukčević za Antenu M.

Foto: Univerzitet Mediteran

NIKŠIĆ PROGNOZA