Vojinović najavio: Razmotrićemo promjenu školskog kalendara

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović kazao je da je njegov resor najozbiljnije razmatrao prijedlog čelnih ljudi Vlade da se odloži početak školske godine zbog turističke sezone, ali da je školski kalendar već usvojen i đaci će u klupe 4. septembra.

Ministar je kazao i da je prošlogodišnje ogađanje početka školske godine dalo efekta.

„Ali školski kalendar je već usvojen i on je prošao Sekrtetarijat za zakonodavstvo. Teško je govoriti kakve će vremenske prilike biti u septembu i januaru, i da li će produženje raspusta doprinijeti poboljšanju turističke sezone“, rekao je Vojinović u Jutarnjem programu TVCG.

Poručio je da će u narednom periodu, u saradnji sa Zavodom za školstvo, nevladinim sektorom, roditeljima i nastavnicima razmotriti promjenu školskog kalendara.

„Ali, moramo ispuniti zakonske mogućnosti predviđeni broj časova – 180 za jedne i 160 za učenike završnih razreda. U ovom trenutku je odluka da počekat školske godine bude 4. septembar, a zimski raspust će trajati od 1. do 22. januara“, naglasio je Vojinović.

Vojinović je rekao da je bilo različitih komentara i kritika povodom prethodnog odlaganja početka školske godine, ali ističe da se taj potez pokazao opravdanim.

„Svi pokazatelji su govori da smo napravili pametan potez, bez obzira na rizike. Ali nastavni proces neće trpjeti i djeca će dobiti obim gradiva koji je predviđen“, poručio je Vojinović.

On je rekao da je sve spremno za uspješan početak školske godine i da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo 4.700.000 eura za udžbenike.

„Distribucija udžbenika počinje od 7. avgusta i trajaće do 20. advgusta“, poručio je Vojinović.

Takođe, on je saopštio da se cijena boravka u crnogorskim vrtićima kreće od 39 do 50 eura. Najeftinije je na sjeveru, a nešto skuplje u centru i jugu.

„Saglasnosti se dobijaju i sve teče uobičajenom dinamikom, ni tu ne očekujem probleme“, zaključio je Vojinović.

foto:Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA