Vojinović bez priče o slučaju kojim se bavi SDT

Ministar prosvjete Miomir Vojinović nije juče tokom prezentacije rada za mandatni period eksplicitno govorio o nedavnom slučaju prepisivanja maturanata iz maternjeg jezika koji su zbog toga dobili nule, a onda i petice nakon što je donio odluku da se ti testovi ponovo pregledaju. Tim slučajem se bavi Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Ministar je izjavio da optimistički završava mandat. U fokusu njegovog govora bila su ulaganja u obrazovni sistem, povećane plate prosvjetnim radnicima, a najavio je da će se tek u narednom periodu osjetiti benefiti njihovog rada. Nije jasno pomenuo sporni slučaj prepisivanja maturanata iz maternjeg jezika. Pri kraju govora, nakon što je pričao o vršnjačkom nasilju i mjerama koje preduzimaju, kazao je da ,,problem sa kojim su se suočili sa Ispitnim centrom je vrh ledenog brijega nagomilanih problema, te da odgovor na ovaj problem nije mogao biti instant rješenje“. Rekao je da moraju svi kolektivno, roditelji, nastavnici, kreatori politika da odgovore sistemski na svim nivoima, i u kući i u učionici, državi, ka stvaranju novih vrijednosti“.

Prosvjetna zajednica Crne Gore na društvenim mrežama je kritikovala najavu Ministarstva prosvjete da će da organizuju događaj na kom će sumirati dosadašnje rezultate. Predsjednica Prosvjetne zajednice Olivera Leković napisala je: ,,Gospodo, tužilaštvo utvrđuje vaša nepočinstva.“

– Preko nula napisali ste visoke ocjene. Samo to što ste uradili, u svakoj zemlji koja drži do obrazovanja, krivično bi odgovarali kao neprijatelji društva koji svjesno urušavaju obrazovni sistem. Kada iščeznu etika i stid, imamo ovo – navela je Leković.

Prosvjetna zajednica je 19. juna, zajedno sa Udruženjem Roditelji, zatražila od tužilaštva i glavnog upravnog inspektora da reaguju na slučaj prepisivanja i ponovnog bodovanja testova.

– Još nemamo konkretan odgovor, ali Ministarstvo prosvjete, pored skandala sa eksternim ispitom za CSBH jezik i književnost i pored dodjeljivanja nekoliko miliona eura za sporedne stavri u obrazovanju, to ne sprečava da prezentuje nekakav svoj rad i predstavljaju ga uspješnim – rekla je Leković.

Vojinović se zahvalio juče premijeru Dritanu Abazoviću što je timu Ministarstva dao punu podršku. Rekao je da se ,,ovdje pokazalo da su profesionalnost, rad, talenat, znanje jedini preduslovi za unapređenje kvaliteta obrazovnog sistema“. Vojinović je kazao da su prije više od godinu preuzeli dužnosti, te da su se suočili sa činjenicom da obrazovni sistem ne uspijeva da odgovori na brojne izazove, da nije investirano u njega. Dodao je da je postao alatka u službi političkih agendi i da je želio da raskrste sa tim praksama. Rekao je da je najvažniji prioritet postavio, da stvori osnov za stvaranje škole bez politike i da je depolitizacija dostižan proces. Kazao je da im je imperativ bio da školstvu izgrade ugled. Pomenuo je da su u 2023. godini uvećali budžet za čitavih 25 odsto. Komentarišući uvećanje plata prosvjetnim radnicima, kazao je da je to istorijsko povećanje i da zaposlene niko nije bolje razumio kao ova 43. vlada. Najavio je da sa 6,3 miliona nabavljaju IT opremu za osnovne i srednje škole.

Premijer Dritan Abazović čestitao je Vojinoviću na započetim reformama i rekao da nijesu mogli za godinu da pokrenu velike investicije, ali da su postavili temelj. Najavio je da će 2024. godina biti godina najvećeg ulaganja u istoriji Crne Gore kada je u pitanju školstvo. Pomenuo je, pored ostalog, da će od avgusta ove godine početi da se gradi škola u Podgorici ,,Vladimir Nadzor“.

Šef UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander poslao je video-poruku u kojoj je poručio da ostaje još dosta toga da se uradi, da je potrebna sveobuhvatna strategija za reformu obrazovanja. Pomenuo je da su povećali broj upisane djece iz romske i egipćanske populacije i djece sa smetnjama u razvoju.

foto:gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA