Vlaović: Primjena savremenih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine

Crna Gora se suočava sa velikim izazovima kada je u pitanju zaštita i unapređenje očuvanja kulturne baštine, te je neophodno da se muzeji i druge institucije koje djeluju u ovoj oblasti posvete digitalizaciji i modernizaciji muzejskih zbirki i ostale arhivske građe, istakla je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Kako je saopšteno iz ministarstva, ona je danas, na sastanku povodom prezentacije savremenih tehnologija digitalizacije i modernizacije muzejskih zbirki kulturne baštine, razgovarala sa ambasadorom Luksemburga Filipom Donkelom i izvršnom direktoricom kompanije iz te države Artec 3d Adriatic Anastasiom Kajtul.

„Muzejske zbirke koje su izložene u nacionalnim i lokalnim ustavnovama u Crnoj Gori posjeduju izuzetne vrijednosti koje se ogledaju kako u istorijskoj, tako i u estetskoj i edukativnoj vrijednosti, a njihovom digitalizacijom povećali bi njihovu dostupnost široj javnosti, predstavljajući se na internacionalnom nivu, a jačajući edukaciju građana, posebno djece i mladih“, istakla je ministarka Vlaović. 

Ambasador Donkel je naglasio bogatstvo i vrijednost crnogorske kulturne baštine, ukazujući na značaj njene zaštite. 

Kako je saopšteno, generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović, kazala je da postoji izražena potreba za osavremenjavanjem dokumentacije muzeja, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, te da osim muzejske, ta potreba postoji i u domenu konzervatorske djelatnosti.

Na sastanku je, kako kažu, usaglašeno da je neophodno da se pored lokalnih i nacionalnih muzeja uključe i sve institucije koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine i kulturnih dobara, kako bi budućim generacijama dali što kvalitetniji uvid u istoriju crnogorske kulture.

Iz ministartsva su kazali da je kompanija Artec 3d renomirana multinacionalna kompanija koja se bavi programiranjem i proizvodnjom savremenih 3D skenera i softvera. Svoje predstavništvo imaju i u Crnoj Gori, a pored toga nalaze se i u Luksemburgu, Kaliforniji i Kini.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA