(VIDEO) Projekat “Svako dijete je važno”: Program obuke za hraniteljstvo

Nevladina udruženja (NVO) “Impuls” iz Nikšića i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog realizuju program obuke za hraniteljstvo.

Programom je  obuhvaćeno 15 polaznika – stručnih radnika koji su zaposleni u Centrima za socijalni rad i kod pružaoca usluga koji se bave zaštitom djece bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Obuka se organizuje u okviru projekta ,,Svako dijete je važno“, svi zainteresovani mogu se prijaviti do sjutra (19. april).

„Hranitelji i zaposleni u Centrima za socijalni rad i kod pružaoca usluga koji se bave djecom bez adekvatnog roditeljskog staranja, potrebno je da prođu kroz odgovarajuće obuke i posjeduju dodatne vještine, s obzirom na to da djeca koja ne žive u okviru svojih  porodica imaju različita traumatska iskustva unutar bioloških porodica“, kazala je Bojana Miletić iz NVO Impuls.

Program obuke, koji je akreditovan rješenjem Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, sastoji se od četiri dvodnevna modula, a planirano je da prvi bude organizovan 25. i 26. aprila u Podgorici. Miletić kaže da su ovakve obuke od velikog značaja.

Cilj obuke je osposobljavanje stručnjaka, kako bi oni kasnije obučavali hraniteljske porodice, jer se drugim dijelom projekta planira  i osnivanje savjetovališta za hraniteljske porodice, djecu koja su smještena kod hranitelja  i biološke porodice koje se suočavaju sa različitim problemima i rizikom izdvajanja djece iz porodice.

Marijana Tomić

video:RTNK

foto:ilustracija/envato

NIKŠIĆ PROGNOZA