(VIDEO) Mrvaljević: Nikšić je bio prvi tamo gdje se branilo pravo, čast i sloboda naše domovine

Okupljanje građana na Trgu Slobode u Nikšiću je završeno. Skup, koji ste mogli pratiti uživo preko našeg portala, organizovala je grupa građana povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

19.20 Na skupu je govorio i Zoran Vujović koji je podsjetio da je 1993. godine bio jedan od onih „kojima je na Cetinju Momir Bulatović pokazao srednji prst“, iz revolta što, Vujović kaže opravdava.
“ Ja sam jedan od onih 17 Cetinjana koji je zbog toga protestovao i zbog Momirovog srednjeg prsta bio osuđen na dvije godine robije. Ja kažem zaslužio sam to“, rekao je Vujović.
Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, rekao je Vujović, „srednji prst pokazao je cijeloj Crnoj Gori“. Vujović je izrazio sumnju da će Kovačević zbog toga uopšte i pravno odgovarati.

19.10 Reditelj Danilo Marunović je rekao da „nema povlačenja pred poplavom primitivizma i fašizma, nema posustajanja u borbi za spas države, nema slobode koju sami ne osvojimo“.

18.53 „Poštovani Nikšićani, dragi gosti iz ostalih crnogorskih gradova, prijatelji, saborci, srećan vam dan kad su dva puta zapjevali svi crnogorski vjekovi, dan kad nam je 1878. godine Evropa priznala slobodu i dan kada smo 1941. prvi u Evropu ustali da slobodu odbranimo“, rekla je okupljenim građanima novinarka Tanja Pavićević.

18.50 Građanski aktivista Nebojša Mrvaljević je naveo da je „Nikšić ponosni domaćin skupa povodom 13. jula, svijetlog datuma u istoriji naše majke Crne Gore“.

18.46 „Nikšićani i Nikšićanke, Crnogorci i Crnogorke, građani i građanke Crne Gore, čast mi je obratiti vam se danas povodom praznika koji nas tjera da vjerujemo jedino u antifašističku Crnu Goru. I to baš ovdje, u Nikšiću, junačkom Nikšiću, slavnom Nikšiću, Nikšiću iz kog će se uvijek čuti „Smrt fašizmu – sloboda narodu““, su riječi kojima se glumica Julija Milačić Petrović Njegoš obratila okupljenim građanima.

18.31 Voditelj programa, Esad Krcić, je istakao da su se danas okupili u ime mira, tolerancije, u ime jednakih prava za sve i da najmanji, eventualni incident ili ipak samo ružnu riječ treba osuditi i prekinuti.

„Mi smo u amanet dobili tradiciju stvaranja, ne destrukcije. Pobjeda nad destrukcijom naša je slavna tekovina 13. jula“, rekao je Krcić.

18.30 Skup je počeo intoniranjem himne Crne Gore.

18.12 Organizatori najavljuju da će se okupljenim obratiti građanski aktivista Nebojša Mrvaljević, reditelj Danilo Marunović, novinarka Tanja Pavićević, glumica Julija Milačić Petrović Njegoš i glumac Zoran Vujović.

Informacija o skupu proširila se prethodnih dana na društvenim mrežama. Uz poziv na skup, poslali su i poruke:

„Zbog 1.241 Nikšićanke i Nikšićanina koji su dali živote za našu slobodu!

Zbog 45 nikšićkih narodnih heroja antifašističke borbe!

Zbog Joke, zbog Ljuba, zbog Save!

Zbog Trebjese i Onogošta, zbog Grahova i Vučjeg Dola!

Zbog nepokornog Nikšića i antifašističke Crne Gore!

Doći će dani slobode!“, navodi se u pozivu grupe građana.

Biljana Brašnjo

Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA