UCG: Brucošima obezbijeđeno 3.200 čitača za lične karte

Za maturante koji se upišu na Univerzitet Crne Gore (UCG), u studijskoj 2023/24. godini, obezbijeđeni su besplatni čitači za lične karte, njih 3.200, u cilju stavljanja u funkciju digitalne usluge Univerziteta Crne Gore odnosno digitalnog potpisivanja ugovora o studiranju, navodi se na sajtu Univerziteta Crne Gore

Iz UCG-a su pojasnili da jedan od preduslova za potpisivanje ugovora o studiranju je posjedovanje čitača elektronske lične karte, pa je tim putem, kako kažu, svim budućim brucošima obezbijeđen ovaj uređaj besplatno.

„Nakon rangiranja, kandidati koji su stekli uslov za upis, predaju originalnu dokumentaciju studentskoj službi fakultetu ili akademije za koju su se prijavili. Tom prilikom će moći da preuzmu i čitače za lične karte. Uz pomoć čitača moći će, lako i jednostavno, na platformi upisi.edu.me, da potpišu ugovor o studiranju bez naknadnog odlaska u službu. Ovo je, ujedno, poslednji korak u procesu upisa studenata“, dodali su iz Univerziteta.

Oni su napomenuli da je aktiviranje lične karte važan preduslov za digitalno potpisivanje ugovora o studiranju.

„Još jednom apelujemo na buduće studente da to urade, kao pripremu za predstojeći upis. Lična karta se može aktivirati preuzimanjem softvera i praćenjem uputstava na sajtu Vlade Crne Gore, na linku Aktiviraj ličnu kartu„, dodaje se na sajtu.

Iz UCG-a su naveli da je cilj projekta podsticanje mladih na korišćenje digitalnih servisa u interakciji sa institucijama, bez čekanja u redovima i prikupljanja dokumenata.

„E-usluge po mjeri studenata razvijamo u okviru projekta “E-usluge kao odgovor na Covid19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom javne uprave“, dodaje se na sajtu.

Iz Univerziteta su pojasnili da će svi koraci o upisu biti objašnjeni tekstom konkursta, koji, kako kažu, Univerzitet Crne Gore objavljuje krajem juna u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, i na zvaničnom sajtu www.ucg.ac.me.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA