UBNOR i antifašisti Nikšić: Ukidanje svega što podsjeća na slavnu narodnooslobodilačku borbu i antifašizam

„Vijest da opštinska komisija za davanje prijedloga za davanje imena ulicama u Nikšiću želi da preimenuje nazive ulica „Narodni heroja“ i „Partizanski put“ u UBNOR-u i antifašistima Nikšić doživljena je kao još jedan u nizu ataka na sve tekovine antifašizma sa kojima se slobodarski Nikšić ponosio, a na kojima se i temelji savremena građanska Crna Gora“, saopštili su iz nikšićkog UBNOR-a i antifašista.

Iz tog Udruženja ističu da o doprinosu Nikšićana II svjetskom ratu u pobjedi nad fašizmom najbolje ilustruje podatak da ih poginulo 1516, a da je bilo i 665 žrtava fašističkog terora, da su 502 dobili „Partizansku spomenicu 1941“ a da je 47 Nikšićana proglašeno narodnim herojima.

„Izgleda da sve što potsjeća na narodnooslobodilačku borbu, na njene slavne proleterske  brigade kao što su IV, V, VI crnogorska i ostale, na njene heroje, na poginule i nevine žrtve treba omalovažiti i izbrisati iz sjećanja i sadašnjih i budućih genercija“, navode između ostalog u reagovanju.

Smatraju da će opštinska vlast kada promijeni nazive pomenutih ulica, a u znak „pomirenja“ na red doći „i Sava i Ljubo i ostali heroji i sve slavne crnogorske brigade čija imena krase ulice u Nikšiću“.

„Nadamo se da građani Nikšića neće dozvoliti ovim „oslobodiocima“ da prekrajaju slavnu oslobodilačku i antifašističku istoriju Nikšića i da skrnave ova spomen-obilježja (nazivi ulica su vrsta spomen-obilježja) i da će dići svoj glas, kao i svi antifašisti kojima je Crna Gora jedina domovina. Nadamo se da će na našoj, antifašističkoj strani biti i novoizabrani predsjednik Crne Gore g-din Jakov Milatović, koji je iz partizanske porodice i koji ovo neće dozvoliti“, zakljućuju iz UBNOR-a i antifašista.

foto:net

NIKŠIĆ PROGNOZA