Tunel za bjekstvo ili likvidacije?

Prokopan tunel između privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do depoa u podgoričkom Višem sudu mogao je biti korišćen za bjekstvo nekog od zatvorenika ili za likvidacije, pretpostavljaju istražitelji. Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva mjeseca prije nego što je tunel otkriven, i policija vjeruje da originalni vlasnik nije povezan sa ovim slučajem. No, više informacija trebalo bi da bude poznato danas ili sjutra.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić naveo je na vanrednoj medijskoj konferenciji da je ispod zgrade Suda otkriven prokopan tunel. Iz depoa Višeg suda u Podgorici, tvrdi Savić, „gotovo ništa ne nedostaje“. 

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović potvrdio je za Portal RTCG da je formiran predmet u ovom slučaju.

Provala je otkrivena u ponedjeljak, 11. septembra, jer su bili ispreturani predmeti unutar depoa. Prvi čovjek crnogorske policije Nikola Terzić naveo je da bi volio da je Savić u pravu i da ništa ne nedostaje, ali da ipak treba sačekati rezultate istrage. 

Savić je, inače, saopštio da je prilikom provjera u depou nađen otvor koji vodi u prokopan tunel:

„Na dobro sakrivenom mjestu je pronađen otvor tunela. Morao je biti pravljen duži vremenski period“, izjavio je Savić.  

„Tunel iz depoa vodi do jednog stana koji se nalazi u blizini suda“ rekao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nakon što je sa čelnikom Uprave policije Nikolom Terzićem obišao sud .

Adžić je saopštio da tek treba da se utvrdi kako je došlo do provale. Stan je u Njegoševoj ulici, ulaz broj 12. Policija juče nije dozvolila novinarima Portala RTCG da dođu do podruma, odnosno mjesta gdje se sprovodi uviđaj.

„Ovo je dobro isplanirana i organizovana akcija, koja se pripremala i koja liči na akcione filmove“, naveo je Adžić novinarima.

Uz to, ranije je Savić ukazao da se prokopani otvor nalazio blizu prostorije gdje se okrivljeni dovode i zadržavaju prije ulaska u sudnicu.

Zbog toga je kao opciju kopanja tunela naveo moguću pripremu za pokušaj bjekstva nekog od okrivljenih, mada se, kako kaže, mora sačekati. 

U depou Višeg suda je osim sudskih spisa smješteno i oko više od devet tona zaplijenjenih narkotika, od čega oko dvije tone kokaina i oko sedam tona marihuane.

Tu se čuvaju dokumenta i predmeti krivičnih djela koja služe kao dokazni materijal.

Prethodno je iz Ministarstva pravde Crne Gore upućen zahtjev da se hitno rasvijetle okolnosti obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, jer je obijanjem depoa grubo narušen integritet suda. Savić je negirao da je tokom provale ukraden lap-top koji pripada optuženom korejskom prevarantu Do Kvonu. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA