Tunel novi problem zemlji kandidatu za članstvo u EU

Njemački ZDF prenosi da se u Crnoj Gori desilo spektakularno kopanje tunela. Kriminalci su kroz podzemni tunel dobili pristup odaji u kojoj se čuvaju dokazi o zločinima. Da li je slučajno što to niko nije primijetio? Poručuju da Crna Gora ima još mnogo toga da uradi da bi je shvatili ozbiljno kao pravnu državu i kandidata za EU.

12. septembra otkriven je tunel koji vodi direktno do sudskog depoa. Prizor koji ostavlja bez daha. U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, šest nepoznatih osoba prokopalo je tunel u depo Višeg suda.

Tačnije, u prostoriji za dokaze, gdje se, između ostalog, čuvaju i dokazi za postupke koji su u toku. Još nije jasno šta je sve ukradeno. Trenutno se govori o ukupno devetnaest komada vatrenog oružja. Ali još uvijek se prave procjene šta je sve odnijeto, uključujući zaplijenjenu drogu.

Crna Gora, kandidat za članstvo u EU, u problemu

Svi se kunu da niko nije čuo kako se tunel gradi, daju se kontradiktorne informacije o okolnostima – što ne baca dobro svjetlo na zemlju kandidata za članstvo u EU. Crna Gora je i, inače, poznata po korupciji, organizovanom kriminalu i problemima sa vladavinom prava.

Na indeksu korupcije „Transparency International“ za 2022. godinu, Crna Gora zauzima 65. mjesto od 180 mogućih. Deficite ovog tipa je podsticao i trajni regent Milo Đukanović, za kojeg se kaže da je veoma blizak organizovanom kriminalu. Punih 30 godina je on gospodario politikom u Crnoj Gori na raznim funkcijama. Njegova vladavina je svako malo potpadala pod sjenku korupcije, nepotizma i blizine organizovanog kriminala.

Novi predsjednik želi da popravi stanje

Njegov nasljednik, Jakov Milatović, već je krenuo u borbu protiv korupcije i građanima Crne Gore obećao viši životni standard.

„U narednih pet godina uvešćemo Crnu Goru u Evropsku Uniju“, rekao je Jakov Milatović.

Ova država Zapadnog Balkana je još od 1990-tih centar za šverc cigareta i droge. Političari i tamošnje vlasti su više puta bili osumnjičeni za umiješanost u mafijanje: još kao premijer Đukanović je 2008. svjedočio pred italijanskim javnim tužilaštvom zbog navoda da je organizovao veliki šverc cigareta preko Jadrana. Ali istraga je isčiljela.

Kriminalne mreže su u Crnoj Gori dobro uspostavljene i sofisticirane i često rade sa mafijaškim grupama, kao i sa korumpiranim organima za sprovođenje zakona te korumpiranim političarima, piše u Global Organized Crime Index za 2021.

Pred Višim sudom u Podgorici trenutno je u toku nekoliko suđenja. Najviše pažnje privukao je slučaj protiv Slobodana Kašćelana. Za njega se navodi da je šef takozvane Kavačke narko-bande.

Krvavi rat klanova

Ova banda od 2014. vode krvavi rat protiv rivalskog Škaljarskog klana. Dve „porodice“ narko-bandita potiču iz susjednih sela u blizini malog crnogorskog grada Kotora.

Beogradska istraživačka mreža Kirk i Radio Slobodna Evropa izbrojali su 193 slučaja ubistava u srpsko-crnogorskom mafijaškom miljeu u proteklih deset godina. Samo u krvavim obračunima između klanova Kavač i Škaljari ubijeno je preko 60 mafijaša.

Tunel kao simbol-slika

Državu nećemo prepustiti mafiji, naglasio je premijer Dritan Abazović. Ali u Višem sudu u Podgorici su premijera i bukvalno potkopali.

Mnogo je stoga podsmijeha i kritika u izvještajima lokalnih medija. Tajanstveni tunel je simbol neprozirnog „rada“ političara i državnih organa. Još 2016. godine zapaljen je depo Okružnog suda u Podgorici i uništeno 200 sudskih spisa. Počinioci nikada nisu pronađeni.

Crna Gora ima još mnogo toga da uradi da bi je shvatili ozbiljno kao pravnu državu.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA