„Školu u Tutinu osnovali u potkrovlju, Crna Gora nostrifikovala diplome“

Srednja medicinska škola – Tutin osnovana je u potkrovlju kuće, objavila je Alternativa Crna Gora. Prvi sprat kuće je, kako su kazali, bio rezervisan za tehničke preglede automobila, dok se u potkrovlju nalazila škola.

Prema podacima koje posjeduje Alternativa Crna Gora, ova škola bila je mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome. Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali reakcije tužilaštva još nije bilo. 

„Diplome iz ove perionice…hm…’Srednje škole’ naša država je nostrifikovala kao regularne“, dodaju iz Alternative. 

Direktor škole je bio Ismet Derdemez, koji je poslije par mjeseci postavio na direktorsko mjesto svoju kćerku. Ističu da mu je sin diplome potpisivao kao direktor, dok je supruga bila predsjednica ispitne komisije za diplomske radove.

“Ova prevara je toliko unazadila naš obrazovni sistem, kao i obrazovni sistem Srbije, da se više ne zna ko je obrazovan, a ko nije. Ne vjerujemo više znanju, pa za svakog školovanog čovjeka mislimo da je ili lud ili nenormalan. Samo da znate, u pomenutoj ‘obrazovnoj’ ustanovi bilo je više ‘fakulteta’. I sve je servisirano od strane ove porodice i njihovih pomagača. Za to vrijeme, naš obrazovni sistem je u svoje redove primao osobe koje su kupovale diplome kod njih”, napisali su iz Alternative na Fejsbuku.

Podsjetimo, Nikola Bezmarević iz Alternative saopštio je krajem 2023. godine da u Crnoj Gori trenutno ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma.

„Najveći broj lažnih diploma je u zdravstvu i prosvjeti. Što se tiče fakulteta odakle dolaze te diplome, najviše ih iz domena zdravstva ima iz Tutina i Novog Pazara. Tu je fakultet ‘Perfekt’ u Prijepolju, fakultet ‘Dositej Obradović’ u Novom Sadu i fakultet ‘Hipokrat’ iz Bujanovca“, dodao je Bezmarević.

Što se tiče prosvjete, tu prednjače fakulteti u Brčkom, Prištini i Travniku, a u posljednje vrijeme lažne diplome se vezuju za fakultet „Union Nikola Tesla“ u Novom Sadu, tvrdi Bezmarević.

Foto: Alternativa Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA