Sklonište za napuštene životinje na Kufinu prima prve stanare u četvrtak

Sklonište za napuštene životinje na Kufinu ispunilo je sve pretpostavke neophodne za početak rada i optimalne standarde zaštite dobrobiti životinja i već u četvrtak će primiti svoje prve stanare, saopšteno je iz Opštine Bar.

To je konstatovano prilikom današnje komisijske posjete predstavnika Uprave za veterinu, fitosanitarne poslove i bezbjednost hrane ovom objektu, kojim se, kako su kazali, na najsavremeniji način rješava pitanje zbrinjavanja uličnih pasa i mačaka.

Posjeti su, kako navode, prisustvovali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sa potpredsjednicima i saradnicima, kao i direktor opštinskog preduzeća „Lovstvo“ DOO Marko Brnjada, kojem je povjereno upravljanje skloništem, te predsjednik Borda direktora preduzeća Aleksandar Markolović.

“Nakon obilaska boksova koji mogu primiti do 80 uličnih pasa i 20 mačaka, kao i prostorija u kojima će se vršiti liječenje, zbrinjavanje i sterilisanje životinja, poručeno je da je sklonište opremljeno u skladu sa svjetskim standardima, te da je kao takvo jedno od najreprezentativnijih, ne samo na lokalnom, već i na državnom nivou”, kazali su iz barske opštine.

Načelnica sektora veterine u Upravi Mevlida Hrapović je ovom prilikom rekla da je Opština Bar, kroz saradnju sa nadležnim organom u ovoj oblasti, “ispoštovala sve neophodne procedure”.

„Nadamo se da će sklonište imati uspješnu saradnju i sa drugim opštinama i da će biti dobar primjer ostalim lokalnim samoupravama na koji način treba da izgleda jedan objekat koji, po prvi put u Crnoj Gori, uključuje zbrinjavanje i psa i mačaka“, istakla je Hrapović.

Da su stvorene kompletne pretpostavke za funkcionisanje skloništa potvrdio je savjetnik za zaštitu i dobrobit životinja Ivan Ivanović.

„Terenskom kontrolom smo se uvjerili da su ispunjeni ne samo minimalni, već i optimalni standardi, te da sklonište, sa upravnom zgradom, veterinarskom ambulantom, prostorijama za trijažu i izolacionom prostorom, predstavlja sjajno rješenje za problem sklanjanja napuštenih životinja sa ulica i njihovo adekvatno zbrinjavanje“, potvrdio je Ivanović.

Direktor preduzeća DOO „Lovstvo“ Marko Brnjada podsjetio je da će sklonište djelovati po principu humanog odnosa koje preporučuje Svjetska organizacija za zaštitu životinja „Uhvati, izliječi, steriliši i pusti“.

„Dobili smo potvrdu da smo planirane aktivnosti na izgradnji i opremanju skloništa ispunili na najbolji mogući način. Naporima lokalne uprave je konačno riješeno pitanje koje je dugo godinama opterećivalo grad i zajednicu, a u narednom periodu ćemo biti posvećeni tome da sklonište postane mjesto druženje sa životinjama i edukativni centar u kojem ćemo svima, prije svega djeci, približiti važnost adekvatne brige o kućnim ljubimcima i ljepotu udomljavanja“, istakao je Brnjada.

Iz Opštine Bar naveli su da su tokom prošlog mjeseca sklonište posjetili i predstavnici Svjetske kinološke federacije, koji su se tom prilikom upoznali sa smještajnim kapacitetima, pratećom opremom i planom radom.

“Iskazujući zadovoljstvo zbog viđenog, oni su poručili da sklonište nesumnjivo predstavlja jedan od najmodernijih objekata i afimirmisali otvorenost za buduću saradnju sa lokalnom upravom, koja može doprinijeti stvaranju još kvalitetnijih uslova u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA