„Sistemu obrazovanja potrebna korjenita reforma“

Obrazovanje je temelj uspješne Crne Gore i ulaganje u sistem obrazovanja jeste investicija za budućnost, ocijenjeno je danas na sastanku ministarke prosvjete, nauke i inovacija sa predstavnicima Američke privredne komore.

Predsjednica Američke provredne komore Svetlana Vuksanović je kazala da Komora predstavlja društvo inovativnih kompanija koje je svjesno značaja ulaganja u obrazovanje. Takođe je naglasila i značaj ulaganja u nauku i inovacije, kroz koje se stvara dodatna vrijednost zemlje, te da postoje postoje brojne oblasti u kojima ideje i prakse članica Komore mogu biti iskorištene.

Kako navode u saopštenju Ministarstva, izvršni direktor APK Marko Miročević je iskazao uvjerenje u produktivnu saradnju između dvije institucije. Miročević je istakao ključne strateške prioritete Komore – digitalnu transformaciju i podršku novim tehnologijma – i naveo da Američka privredna komora doživljava Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kao nosioca razvoja Crne Gore.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je pohvalila dosadašnju uspješnu saradnju u dijelu obalsti nauke i inovacije. Ona je, prezentujući planove Ministarstva koja podrazumijeva korjenitu reformu sistema prosvjete, navela da će se u narednom periodu raditi na promociji i „oživljavanju“ postojeće platforme „Digitalna škola“, za koju računa da će oživjeti u narednom periodu imajući u vidu da su u proteklom periodu obezbijeđena računarska oprema u vrijednosti od preko 6 miliona eura.

Na sastanku je ukazano i na značaj povezivanja naučnoistraživačkih ustanova sa privredom koji doprinosi razvoju čitavog društva, razgovarano o daljoj saradnji kroz zajedničke interese i tačke spajanja ove dvije institucije, kao i o proširenju Sporazuma o saradnji i na oblast obrazovanja.

Foto: MPNI

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents