Simović nije prijavio imovinu, ASK pokrenula postupak

Bivši predsjednik Opštine Nikšić i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio imovinu i prihode koje je imao u toku prošle godine, a na šta je bio obavezan u dvogodišnjem periodu od odlaska sa funkcije. Nakon pitanja „Dana“, iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kazali su nam da su podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Simovića zbog toga što nije ispunio zakonsku obavezu.

Simović je nedavno uvećao imovinu i postao vlasnik nove stambene jedinice u Budvi, kuće i više nepokretnosti u Nikšiću, koje je naslijedio nakon okončanog ostavinskog postupka.

– Agencija za sprečavanje korupcije podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv bivšeg javnog funkcionera Milutina Simovića zbog toga što nije ispunio zakonsku obavezu o dostavljanju izvještaja o prihodima i imovini jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije – odgovorili su „Danu“ iz ASK.

Prema podacima sa sajta Agencije, Simović je poslednji izvještaj podnio 6. maja prošle godine. Radi se o godišnjem izvještaju od prestanka funkcije. On je imao zakonsku obavezu da dostavi podatke o imovini i prihodima i za 2022. godinu, što nije uradio u zakonskom roku, zbog čega je ASK pokrenula postupak protiv njega.

Simović je kazao „Danu“ da mu nije poznato da je ASK pokrenula postupak protiv njega.

– Uredno sam prijavio imovinu i prihode godinu nakon prestanka funkcije predsjednika Opštine Nikšić, vjerujući da je time završena moja obaveza – kazao je Simović za „Dan“.

On je objasnio da je uvećanje njegove imovine u Budvi i Nikšiću rezultat u međuvremenu okončanog ostavinskog postupka koji je nedavno pokrenut, nakon smrti njegovih roditelja.

Simović je sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić, poslednje javne funkcije koju je vršio, otišao u maju 2021. godine. Na toj poziciji bio je od novembra 2020. godine.

U poslednjem izvještaju o prihodima i imovini koji je dostavio ASK, Simović je naveo da je nakon odlaska sa mjesta predsjednika nikšićke opštine primao naknadu po prestanku funkcije u iznosu od 1.590 do 1.860 eura mjesečno.

Prijavio je da je vlasnik trosobnog stana od 150 kvadrata i garaže od 32 metra kvadratna, te da ima akcije u „Staklenicima“ i kotorskom Jugopetrolu.

Simović je u poslednjem izvještaju naveo i da je njegova supruga Ljiljana zaposlena u Privrednoj komori Crne Gore, gdje je u ranijem periodu mjesečno zarađivala oko 1.400 eura. Osvarivala je i dodatni prihod od 6.000 eura na ime rente. Ona je vlasnica brvnare sa dvorištem od 85 kvadrata i dva automobila „audi Q5“ iz 2021. i „golf kros“ iz 2007. godine. Ona je 2019. godine kao funkcioner (bila je na funkciji generalnog direktora u Ministarstvu rada i socijalnog staranja) dobila povlašćeni stambeni kredit u iznosu od 40.000 eura, za koji joj je mjesečna rata 40,41 eura. Po osnovu još jednog kredita i lizinga duguje 5.900 eura, odnosno 30.370 eura, koji mjesečno otplaćuje u iznosima od 98,33 i 506 eura.

Simović je po osnovu stambenog kredita zadužen 120.000 eura, a mjesečna rata mu iznosi 861 euro. Agenciji je dozvolio kontrolu bankovnih računa.

Naslijedio stan, kuću i 2.000 kvadrata zemlje

Simović je u međuvremenu, prema podacima iz katastra, postao vlasnik stana u Budvi od 54 kvadrata. On je u aprilu ove godine upisan kao vlasnik kuće u Nikšiću od 66 kvadrata, pomoćnih zgrada od 39 i 58 metara kvadratnih, te garaže od 15 m2. Postao je vlasnik preko 2.000 kvadrata zemljišta, klasifikovanog kao dvorište, njive, pašnjak i voćnjak.

Sve novostečene nepokretnosti na njegovo ime, prema podacima u koje je „Dan“ imao uvid, u katastarske evidencije upisane su u aprilu i maju ove godine, a kao osnov sticanja navedeno je nasleđe.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA