Savić neće odlučivati o optužnici za ranjavanje Lakić i ubistvo Kruščića

Sudija Boris Savić više neće biti dio Vijeća Višeg suda u Podgorici, koje treba da odluči da li će prihvatiti ili odbaciti optužnicu protiv 14 okrivljenih, koji se sumnjiče za napad na novinarku Oliveru Lakić i ubistvo Miodraga Kruščića, u maju 2018. godine. To je Portalu Libertas kazala portparolka podgoričkog suda, Marija Raković.

Izuzeće Savića tražio je jedan od branilaca optuženih, advokat Marko Radović.

„Savić je odlučivao po žalbi branilaca grupe ovdje optuženih na osuđujuću presudu Osnovnog suda u postupku, koji se protiv njih vodio zbog nedozvoljenog nošenja oružja. Smatramo da je stekao predubjeđenje koje izaziva sumnju u pravedno odlučivanje u ovom postupku“, rekao je Radović 31. januara, kada je i podnio zahtjev sa izuzeće Savića.

Zbog tog zahtjeva, sudija Savić, koji je predsjedavao Vijećem suda, odgodilo je ročište na neodređeno vrijeme, piše portal Libertas Press.

U Višem sudu Libertasu su danas kazali da bi sljedeće sedmice trebalo da se odredi Savićeva zamjena, nakon čega se očekuje novi termin za kontrolu optužnice.

Optužnicom, koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo 7. decembra, obuhvaćeni su visokopozicionirani član kriminalnog kavačkog klana Milan Vujotić, bivši policajac Darko Lalović, Filip Knežević, Mario Milošević, Goran Rakočević, Veselin Bubanja, Filip Bešović, Luka Bulatović, Dejan Vukašinović, Branislav Karadžić, Goran Vukčević, Mijajlo Stojanović, Aleksandar Ljumović i Sanja Božović.

Filip Knežević, koji je u bjekstu, optužen je da je pucao u Oliveru Lakić, 8. maja 2018. godine, ispred ulaza zgrade u Podgorici, u kojoj živi. Ona je tada ranjena u nogu.

Kao direktni izvršilac ubistva Podgoričanina Miodraga Kruščića označen je njegov sugrađanin, Mario Milošević.

On je, osumnjičen da je, 21. maja 2018. godine, ubio Kruščića dok je sjedio u kafiću na Starom Aerodromu u Podgorici.

Optuženima se, pored ostalog, kazao je ranije portparol SDT-a, državni tužilac Vukas Radonjić, na teret stavlja i krijumčarenje 554 kilograma marihuane iz Albanije u Crnu Goru, 26. januara 2021. godine.

„Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 14 okrivljenih lica i to M.V, G.R, F.B, F.K, S.B, V.B, L.B, D.V, D.L, B.K, M.M, M.S, A.Lj. i G.V, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teška tjelesna povreda, teško ubistvo, ubistvo putem podstrekavanja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, naveo je tužilac Radonjić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA