Ronioci se borili sa morem i rijekama u potrazi za stradalima: Najteži trenutak gubitak kolege

Ronioci Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog, prošle godine proveli su 42 dana boreći se sa vodama i vrlo teškim uslovima tragajući za stradalim osobama kako bi porodicama žrtava olakšali bol i agoniju. Takođe, mnogima su bili jedina nada i utjeha, pa su tako tokom 2023. godine imali šest ronilačkih akcija traganja za utopljenim licima u kojima su proveli više od 20 dana. Većina ovih ronilačkih akcija se odvijala u vrlo lošim uslovima pod vodom zbog vremenskih nepogoda koje su karakterisali meteo alarmi u zonama u kojima su ronioci djelovali kako bi pružili pomoć porodicama u traganju za njihovim najmilijima. 

Kraj 2023. bio je težak za ronioce, a možemo reći i za mnoge građane Crne Gore.

– Kraj 2023. godine, naš kolektiv, naša ronilačka familija – ronioci RCUD-a, instruktori i rukovodioci, nakon više od 20 godina bavljenja poslom koji se ubraja u najopasnije u svijetu, dočekujemo sa tugom, jer je našem profesionalnom instruktoru ronjenja rukovodiocu Ronilačkog odjeljenja, dipl. ing. Željku Vukićeviću, poznatom kao ronilac velikog srca iznenada srce prestalo da kuca 23. novembra na radnom zadatku na 15 metara dubine u Skadarskom jezeru. Našeg Željka građani Crne Gore pamte po izvođenju brojnih opasnih i humanih zadataka, podvodnom traganju za utopljenim licima i spašavanju ljudskih i materijalnih dobara. Pružajući pomoć građanima, tamo gdje pomoć drugih nije bila moguća.On i ostali ronioci RCUD-a prepoznati su u našoj javnosti i šire kao “tihi heroji” i zato koristim ovu priliku da kažem da je otišao jedan od tihih heroja.RCUD je imao četiri profesionalna instruktora ronjenja čiji je rad u najpoznatijim svjetskim metropolama javno ocjenjivan sa najvišim ocjenama najmjerodavnijih organizacija u svijetu u oblasti profesionalnog ronjenja. Siguran sam da neću pretjerati ako kažem da smo imali četiri instruktora, četiri jaka stuba na kojima je naša organizacija počivala i gradila ime i ugled RCUD-a, sada smo ostali bez jednog instruktora, bez jednog stuba koji će nam nedostajati. Kao rukovodilac RCUD-a od osnivanja do danas, želim istaći da je Željko  u svom plemenitom biću razvijao i nosio najbolje vrijednosti naše Crne Gore- kazao je za portal „Dan“ direktor RCUD-a Dan Vesko Mijajlović.

Jedna od najtežih akcija koju su ronioci izvodili bila je i akcija u akvatoriju Herceg Novog krajem januara kada su osam dana pretraživali morsko dno kako bi pronašli tijelo trinaestogodišnjeg dječaka koji je nestao u morskim talasima.

– Akcija naših ronilaca se odvijala na uzburkanom moru sa jakim podvodnim strujama i u veoma lošoj vidljivosti pod vodom. Moram da istaknem da su se tada angažovale ronilačke spasilačke službe iz Kotora i Nikšića koje djeluju u okviru vatrogasnih jedinica Službe zaštite i spašavanja. Ova akcija je nosila veliki rizik za naše ronioce i ronioce koji su pružali asistenciju u tako lošim vremenskim uslovima- istakao je Mijajlović.

Kao i uvijek do sada, roniocima RCUD-a često pomoć pružaju usko specijalizovani profesionalci policije MUP-a, Službe zaštite i spašavanja, Uprave pomorske sigurnosti, mornarice vojske Crne Gore, helikopterske jedinice, a često i građani koji svojom upornošću u pružanju pomoći u ovakvim situacijama čine nas ponosnim jer takva solidarnost oslikava humani karakter njihovog društva i zajednice u kojoj živimo.  

– RCUD-u nedostaje pažnja i odgovoran odnos prema pojedincima i organizacijama koji posjeduju  usko specijalizovana znanja i vještine, psiho-fizičku spremnost i snažnu volju da se u svakom trenutku odazovu na poziv bez obzira na vremenske i druge uslove  kako bi pružili pomoć našem građaninu koji se nađe u nevolji, bilo da se radi o nabujalim rijekama duž kanjona,  dubokim jezerima ili moru. Kada kažem pažnja i odgovoran odnos, mislim na pojedine nosioce politika u našoj društvenoj zajednici, koji često zbog loše informisanosti ili deziformisanosti od strane pojedinaca koji se pokušavaju kititi tuđim perjem, donose pogrešne odluke koje mogu imati trajne i nesagledive posledice, ne samo po bezbjednost infrastrukture koja je od javnog interesa nego i po bezbjednost objekata, štićenih ličnosti, i drugih lica koja koriste vodena dobra, žive pored mora i od mora. Uvjeren sam da će se u budućnosti više pažnje posvećivati naporima da profesionalizam, znanje i vještine izrone na površinu i nose razvoj našeg društva bez obzira ne trenutnu političku ili neku drugu situaciju. Ako uspostavimo takav ambijent imaćemo šansu da postanemo dio razvijenih zapadnih društava kojima naši građani teže- kazao je Mijajlović.

Ako nadležni i zainteresovani predstavnici državnih organa naše države dođu do spoznaje na bazi neupitnih činjenica i dokaza da je RCUD za svoj uspješan rad u humanim misijama podvodnog razminiranja i drugim humanim misijama koje su povezane sa vodenim svijetom naše planete dobili najprestižnije nagrade i priznanja do najmjerodavnijih organizacija koje su poznate kao najuticajniji autoriteti u oblasti nauke i podvodnih istraživanja  u svjetu, onda je Mijajlović, kako navodi, siguran da će RCUD ali i druge organizacije i pojedinci kojih u Crnoj Gori i te kako ima uspješno voditi misije svoga razvoja, i to bez i najmanje inferiornosti u odnosu na kolege iz razvijenih država.

– Moram da istaknem, da sam ovoga ljeta bio ponosan kada su ronioci RCUD-a ronili rame uz rame sa roniocima francuske mornarice na dubinama do sto metara, i kada sam vidio prijatnu iznenađenost i radost na licima francuskih kolega, nakon spoznaje da u Crnoj Gori, jednoj maloj pomorskoj državi na balkanu, postoje profesionalci sa ronilačkim znanjem i vještinama koje imaju pripadnici njihovih vojnih ronilačkih centara u Francuskoj- kazao je on.

Prije godinu dana u Nikšiću a zatim i u drugim opštinama Crne Gore u okvirima Službi zaštite i spašavanja počela je obuka ronilaca spasilaca, i sve je više zainteresovanih mladih ljudi, i sve je više podrške nadležnih opštinskih i državnih službi, zato, poručuje građanima da mogu računati na njih, računati na hrabrost i plemenitost mladih novih snaga, koje će biti osposobljene i spremne da u javnom interesu budu uz svoje građane i svoju državu Crnu Goru.

– U cilju umanjenja rizika za lica koja naseljavaju priobalno područje i druga lica koja se mogu naći u vodama Jadrana, vrši se protivminsko pregledanje morskog dna, radi identifikacije zaostalih eksplozivnih sredstava. Nakon identifikacije istih, pristupa se istraživanju i izradi izvođačkih planova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava sa morskog dna. U ovakvim akcijama protivminskog podvodnog izviđanja, koje predstavljaju ujedno i izvođenje stažnih ronjenja propisanih međunarodnim standardima kojih se RCUD mora strogo pridržavati, naši ronioci su tokom 2023. godine, proveli pod preko hiljadu sati ronjenja i tom prilikom izvršili protivminski pregled više od 50 hiljada kvadrata podmorja.

Imali smo razgovore sa našim pretpostavljenim u novom sazivu Vlade i veoma smo zadovoljni izraženim interesovanjem i željom da se, prije svega, uspostavi red u oblasti pravne regulative koja se tiče zaštite podvodne kulturne baštine i istorijskih ostataka u našem podmorju čija je briga o njenoj neprocjenjivoj vrijednost data u ruke predstavnicima nadležnih državnih organa. Vjerujem da će mo ovo naše malo parče mora sačuvati, naše rijeke i jezera zaštititi, i valorizovati vodena dobra u korist razvoja naše države- rekao je Mijajlović.  

Foto: RCUD

NIKŠIĆ PROGNOZA