Roditelji u problemu, nema dežurnih pedijatara u Hitnoj i domovima zdravlja

Ukidanje dežurne pedijatrijske službe u Domu zdravlja u Glavnom gradu otvorilo je pitanje gdje roditelji da vode djecu u toku noći i praznicima. Adresa je – Institut za bolesti djece. No, situacija je nešto komplikovanija u drugim opštinama, naročito u onima koje nemaju bolnicu.

Dežurna pedijatrijska služba u Podgorici koja je funkcionisala u sklopu Doma zdravlja Nova Varoš već četiri mjeseca ne postoji, a najmlađi pacijenti upućuju se u Dječiju bolnicu. Osim toga, ni službe hitne pomoći nemaju pedijatre, prenosi RTCG.

„Mi imamo nažalost situaciju da je vrlo upitno gdje uopšte djeca mogu u toku noći da dobiju zdravstvenu pomoć, onda kada domovi zdravlja ne rade, i pitanje je sada nakon ovog slučaja da li oni to mogu da dobiju u Hitnoj pomoći i kakva je situacija na nivou cijele Crne Gore“, naglasila je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć poručuju da pedijarijska služba u njihovoj ustanovi ne postoji već deset godina, no ukoliko je dijete životno ugroženo biće mu, tvrde, ukazana medicinska pomoć.

„Sva hitna pedijatrijska stanja se tretiraju u svim jedinica Zavoda, koja se odnose na febrilne konvulzije, elektični status, vitalno ugroženu djecu, djecu iz traumatizma ili nasilja. Domovi zdravlja rade do devet sati, a Hitna pedijatrska služba se nalazi u Institutu za bolesti djece u Podgorici“, objašnjava direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković.

Mihailović naglašava da ukidanjem dežurstva u Glavnom gradu samo se zakomplikovao način rada Institutu za bolesti djece.

„Oni su više puta apelovali u javnosti da se ne dovode djeca za svaku situaciju, jer oni imaju strašno puno posla. Znate da kod njih dolaze djeca iz cijele Crne Gore“, kaže Mihailović.

Direktor Zavoda, s druge strane, smatra da je u tom slučaju potreban veći broj pedijatara u Institutu a ne vraćanje dežurnog pedijatra u Hitnu.

„Nigdje Hitne pomoći u svijetu, pošto ja negdje gledam prema Evropi, nemaju koncept dežurne pedijatrijske službe“, naveo je Niković.

Druge opštine, međutim, nemaju Institut za djecu, pa je i konfuzija roditelja veća.

Niković kaže da ukoliko Dom zdravlja ne radi, roditelji mogu dijete dovesti u Hitnu pomoć odakle će biti upućeno u najbližu bolnicu.

No, za većinu opština to znači drugi grad.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA