Rekonstruisana mikrobiološka laboratorija u Brezoviku

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku nedavno je rekonstruisana mikrobiološka laboratorija u koju je kroz projekat Evropske komisije uloženo 500.000 eura, pa je Crna Gora na ovaj način uključena u globalni sistem nadzora plućnih bolesti.

Direktor bolnice dr Predrag Pejović rekao je da rade na tome da uspostave skrining program za rano otkrivanje raka pluća, bolesti koja je u porastu, a koja se najčešće otkrije kad je već kasno.

“Bavimo se dijagnostikom tuberkuloze, a između ostalog imamo laboratorijski registar, vršimo sprovođenje nadzora nad tuberkulozom što uključuje i praćenje učestalosti rezistencije na antituberkolotike”, kazao je Pejović.

Kako je naveo, sad imamo nacionalnu referentnu laboratoriju za Crnu Goru i na ovaj način smo uključeni u globalni sistem nadzora.

“Na skupom aparatu je sad moguće raditi kvantiferonski test, a na drugom aparatu, određivanje većeg broja bacila, srodnih bacilu tuberkuloze koje nam predstavaljaju problem i značajni su u humanoj patologiji”, pojasnio je Pejović.

Ova bolnica ima 150 kreveta, a ljekare zabrinjava sve veći broj oboljelih od karcinoma pluća.

Foto: Screenshot TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA